15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://harowo.com 300 0
theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

SMS биткойн услугата може да отвори вратата към развиващите се пазари

Биткойнът представлява редица потенциални предимства за купувачите и търговците в развития свят, особено сега, когато стойността му остава относително стабилна през последните няколко месеца след дивите люлки в началото на 2014 г. Много от паричните предимства, произтичащи от използването на биткойни, могат само наистина да се виждат масово обаче. Таксата за транзакция от 1%, предлагана от повечето процесори за плащане на биткойни, например, е привлекателна до 3% до 5%, предлагана от повечето мрежи на кредитни карти, но това отчита само няколко цента на средната транзакция. Масово това може да доведе до големи суми, но валутата все още не е достигнала това ниво на приемане.

В третия свят обаче има предимства, които биха могли да бъдат изключително полезни веднага. Паричните преводи, например, се отнасят до процеса на изпращане на пари от една държава в друга – обикновено от работници мигранти, изпращащи пари обратно на семействата си. Таксите за тези транзакции могат да бъдат огромни – Световната банка изчислява, че чрез намаляване на таксите за парични преводи с 5% спестете 16 милиарда долара на година. Дори вътрешно голям брой хора, живеещи в страни от третия свят, са безбанкови или недостатъчно банкови, което отваря вратата за нови платформи за обработка на плащания.

Историята на M-Pesa

M-Pesa, по-известен като „мобилни пари“ в родната си Кения, командва единствената най-силна екосистема за мобилни плащания в света. Осигурена чрез Safaricom, мобилна мрежа, управлявана от Vodafone, M-Pesa позволява на кенийците и тези в околните страни да изпращайте пари между потребители на услугата само с няколко докосвания на обикновен мобилен телефон, според Seeking Alpha. Първоначално услугата беше замислена като начин за улесняване на по-лесното плащане на микрокредити, но бързо се превърна в начин работниците в градовете на Кения да изпращат пари обратно на семействата си в селските райони. Не след дълго системата достигна критична точка и търговците започнаха да приемат плащания чрез услугата.

Днес около 19 милиона от 44-те милиона граждани на Кения са регистрирани в услугата и около 25 процента от БВП на страната преминават през системата годишно, съобщава източникът на новините. M-Pesa се разпространява в околните нововъзникващи пазари, включително Уганда, Танзания, Афганистан, Южна Африка и Индия. За разлика от тях, приложенията за мобилни портфейли, предлагащи подобна услуга в развитите пазари, като Google Wallet, имат много по-ограничена употреба. Това предполага, че потенциалът за излитане на съвременните платежни системи е значително по-силен на развиващите се пазари.

Представяме ви CoinPip

Защо говорим за M-Pesa? Услугата за обработка на плащания в Кения работи по подобен начин като биткойн, подкрепяйки фиатната валута на Кения за извършване на плащания. Базираната в Сингапур компания за обработка на плащания CoinPip е въвеждане на обработка на плащанията система, която се интегрира с „SMSwallet“ на 37 монети, за да позволи на потребителите да изпращат биткойни до търговците на мястото на продажба, като не използват нищо друго освен текстово съобщение, според CoinDesk. Системата е насочена към развиващите се пазари, където наличността на 3G и достъпът до смартфони остават ограничени.

„Мобилният пазар в Югоизточна Азия е огромен, но използването на смартфони все още изостава“, каза съоснователят Anson Zeall пред източника на новините. „Така че сканирането на QR код не е толкова полезно. По този начин сътрудничеството с 37coins ще направи плащанията по-удобни за всички останали. “

CoinPip Merchant позволява на доставчиците в редица страни в Югоизточна Азия да приемат биткойни или местна валута за транзакции. В Сингапур и Хонг Конг е налице незабавен обмен, докато обмен при поискване срещу заплащане е достъпен в Австралия, Китай, Индонезия, Малайзия, Нова Зеландия, Филипините, Тайланд и Виетнам, според CoinDesk. Компанията планира скоро да се разшири в други страни.

SMSwallet е подобен на M-Pesa, но използвайки биткойн вместо местна фиатна валута, той може да се използва навсякъде по света, обясни източникът на новините. Целта на 37coins е да свърже недостигналите граждани на света със световната икономика по сигурен, мащабируем начин, използвайки технология, която потребителите вече могат да притежават.

„Това е просто и дори може да се използва на Nokia 100, този основен SMS телефон“, каза дизайнерът на 37 монети Джонатан Зобро пред CoinDesk. „Докато M-Pesa е само в Кения, 37 монети могат да работят навсякъде по света.“

CoinPip и SMSwallet може да успеят или да не успеят да се уловят. Идеята обаче е интересна. Общността на биткойн има тенденция да се фокусира върху технологията в западния контекст, но след няколко години е възможно развиващите се пазари да намерят още по-силен апетит за криптовалута.

Кредит за представено изображение: Кен Банкс, kiwanja.net

Previous Post
Guia do software SoftGamings
Next Post
Федералният резерв на Бостън публикува статии за биткойни