15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://harowo.com 300 0
theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

Това стартиране застрашава ли цялата Bitcoin мрежа?

Дейностите на една стартираща компания бяха подложени на сериозен контрол, след като членовете на общността, включително разработчиците на ядро ​​на Биткойн, я обвиниха в наблюдение на дейностите на „големи части“ от биткойн мрежата.

Непокрити

Дейностите на стартирането бяха изведени за пръв път от потребителя на Bitcoin Forum „Evil-Knievel“, който стартира тема във форума, озаглавена „Някой наблюдава ли големи части от мрежата?”На 6 март.

Той пише, „Това, което забелязах, е, че началните възли (от време на време) връщат десетки биткойн адреси от същата подмрежа (от Франция). На пръв поглед това ми се струва като широкомащабен мониторинг на биткойн мрежата. “

Evil-Knievel също повдигна въпроса каква е целта на мистериозните възли. Той попита: „Какво става там? И кой притежава огромното количество биткойн възли? И какво е намерението? Мониторинг? Netsplits? “

Седмица по-късно потребителят на форума „Cryptowatch.com“ заяви, че е извършил анализ на един от възлите и е намерил доказателства, свързващи го с Чайнализ, стартираща компания, която претендира да предостави на „финансовите институции средства за получаване на регулаторно съответствие чрез анализ в реално време на блокчейна“.

Chainalyis – която се ръководи от борсовия съветник на Kraken Майкъл Гронаджър и бившият инженер на VMware и Mycelium Ян Мелер – заявява, че прави това, като извършва „сложен задълбочен анализ на транзакциите в реално време за определяне на уникални обекти в рамките на блокчейна“.

Законността поставена под въпрос

Потребител на биткойн форум „RealMalatesta“ споделени убеждението му, че Chainalysis нарушава законите на страната, в която се намира, Швейцария.

Той публикува: „На първо място, аз съм почти сигурен, че Chainalysis нарушава швейцарските закони, като събира тези данни и ги предоставя на своите клиенти. Но това е въпрос за адвокатите в Швейцария. Аз от своя страна изпратих искане до швейцарската агенция за защита на данните. Искам да знам КАКВО събират и да го видя. “

RealMalatesta установи, че компанията, създадена на 24 декември 2014 г., е собственост на Trifork Holding AG и датските компании Swift Бързо задържане на ApS и Ceptacle Holding ApS.

Той заключи констатациите си:

Така че основно Chainanalysis се контролира от чуждестранни корпорации. И искам да знам как Chainalaysis спазва швейцарските закони за защита на данните.

Според швейцарското законодателство IP адресът е „лични данни“.

Според този закон Chainanalysis трябва да предостави достъп до всички данни, които имат по отношение на конкретен IP, на лицето, което е използвало този IP по време на събирането на данните. Такова искане може да бъде изпратено до Chainanalysis по имейл и те трябва да отговорят без право да таксуват нищо за това. Те трябва да им кажат как са получили тези данни и какво възнамеряват да направят с тях.

Освен това те трябва да са сигурни и публични как личните данни на потребителите на биткойн мрежата са защитени. Ако не го направят, всеки може да напише жалба до швейцарската агенция за защита на данните.

Членовете на общността представят

Мениджър на общността на мицела Дмитрий Муращик проговори по отношение на действията на бившия служител Ян Мелер, казвайки: „Ние от Мицелий не сме фенове на това, което прави Chainalysis, но всъщност не можем да възразим твърде много, защото ако нещо подобно е възможно дори да се направи, тогава някой ще го направи, независимо дали е Компанията на Ян или някой друг. “

Разработчикът на ядро ​​на биткойн Грегъри Максуел заяви, че действията на Chainalysis извършват „атака, опитваща се да подведе възела до изтичане на лични данни“.

Питър Тод, който също е основен разработчик на криптовалутата, каза за CoinDesk:

Би било иронично, ако услуга, която уж възнамерява да помогне за спазване на нормативните изисквания, го направи, като наруши законите срещу разрушаване и хакване на мрежи.

Chainalysis отговаря

Майкъл Грьонагер, главен изпълнителен директор на Chainalysis, каза: „Твърдението, че Chainalysis трябва да прави нещо незаконно въз основа на други възли, свързващи се с нашите възли, предаващи INV, е силно спекулативно. Не виждам разлика между това и свързването с която и да е друга услуга (HTTP / DNS и т.н.) и записването на тази информация за статистически цели. “

Заявявайки, че „в никакъв случай не е експерт“, Grønager постави и редица въпроси: „Кога (незаконно) подслушвате, като участвате в p2p мрежа? Какво имате право да правите с получените данни / метаданни (напр. INV и TX)? За какво можете като потребител на p2p (законно) да очаквате да бъдат използвани? Всъщност очакваме ли изобщо някакъв регламент да обхване тук? “

Ти решаваш

След като говори за действията на Chainalysis, основният разработчик Грегъри Максуел каза: „Като цяло съм разочарован от това колко малко хора осъзнават колко важна е поверителността и гъвкавостта за жизнеспособността на Биткойн като валута.“

Вярвате ли, че наблюдението на Chainalysis за биткойн мрежата е оправдано? Потребителите на биткойн трябва ли да бъдат единствените хора, отговорни за гарантирането, че техните дейности остават частни?

Кажете ни какво мислите в коментарите по-долу и следвайте ни в Twitter за актуализации на тази развиваща се история.

Previous Post
Crítica do Casino Champagne Spins
Next Post
Федералният резерв на Бостън публикува статии за биткойни