15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://harowo.com 300 0
theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

Истинската стойност на биткойните

Ами ако има технологичен напредък, толкова мощен, че да трансформира основните стълбове на нашето общество – технология, която коренно променя начина, по който функционират нашата икономика, правителство и бизнес системи и би могла да промени концептуалното ни разбиране за търговията, собствеността и доверието? Тази технология вече съществува. Това е криптовалута.

Хората често мислят за биткойн само като виртуални пари или система за транзакции, но ако се вгледате по-отблизо, ще видите, че паричният аспект е само върхът на айсберга. Това е така, защото биткойнът е новаторска интернет технология, за която парите са само едно от многото възможни приложения.

Парите съществуват за улесняване на търговията. През вековете търговията е станала невероятно сложна. Всеки търгува с всички по света. Търговията се записва в счетоводството и тази информация често е изолирана и затворена за обществеността. Поради тази причина използваме трети страни и посредници, на които имаме доверие, за да улесним и подобрим транзакциите си.

Помислете за правителства, банки, счетоводители, нотариуси и хартиените пари в портфейла си. Ние наричаме тези доверени трети страни. Това ни води до същността на биткойните.

Софтуерът за биткойни дава възможност на мрежа от компютри да поддържа колективно счетоводство чрез интернет. Това счетоводство не е нито закрито, нито контролира една страна. По-скоро той е публичен и се предлага в една цифрова книга, която е напълно разпределена в мрежата. Ние наричаме това блокчейн.

В блокчейна се записват всички транзакции, включително информация за часа, датата, участниците и сумата на всяка отделна транзакция. Всеки възел в мрежата притежава пълно копие на блокчейна. Въз основа на математически принципи транзакциите се проверяват от така наречените миньори, които поддържат регистъра.

Математическите принципи също така гарантират, че тези възли автоматично и непрекъснато се съгласяват за текущото състояние на книгата и всяка транзакция в нея. Ако някой се опита да повреди транзакция, възлите няма да стигнат до консенсус и следователно ще откажат да включат транзакцията в блокчейна.

Така че всяка транзакция е публична и хиляди възли анонимно се съгласяват, че транзакциите са настъпили на дата X, час и защо. Почти като че при всяка сделка присъства нотариус.

По този начин всеки има споделен единичен достъп до източник на истината. Ето защо винаги можем да се доверим на блокчейна.

Главната книга не се интересува дали биткойн прилича на определено количество евро, долари или нещо друго на стойност. Потребителите могат сами да решат какво представлява единица биткойн.

Биткойнът се дели на 100 милиона единици и всяка единица е индивидуално идентифицируема и програмируема. Това означава, че потребителите могат да присвояват свойства на всяка единица. Потребителите могат да програмират единица, която да представлява евроцент, дял в компания, киловатчас енергия или цифров сертификат за собственост. Поради това биткойнът е много повече от просто пари и плащания.

Биткойн може да представлява много видове собственост, хиляда барела петрол, наградни кредити или гласуване по време на избори например. Освен това биткойнът ни позволява да направим нашата валута по-интелигентна и да автоматизираме нашите пари и парични потоци.

Представете си здравна помощ в долари или евро, която може да се използва само за заплащане на здравни грижи и сертифицирани лица. В този случай дали някой всъщност спазва правилата никога не се проверява в бюрократичния процес след това. Просто програмирате тези правила в парите.

Устройството може дори да бъде програмирано по такъв начин, че автоматично да се върне при доставчика, ако приемниците не го използват след определен период от време. По този начин доставчикът може да гарантира, че квотите не се трупат.

Една компания може да контролира разходите си по същия начин, като програмира бюджети за заплати, машини, материали и поддръжка, така че съответните пари да бъдат посочени и да не могат да се харчат за други неща.

Автоматизирането на такива въпроси води до значително намаляване на бюрокрацията, което спестява на счетоводителите, контрольорите и организациите невероятно време. Програмируемият, отворен характер на биткойните ни позволява напълно да възстановим и обновим нашия финансов сектор и нашите административни процеси, да ги направим по-ефективни и прозрачни и значително да намалим бюрокрацията.

Но има още. В интернет на нещата нашата икономика ще се занимава с машини, които активно участват в икономическия трафик. Помислете за вендинг машина или дронове, доставящи пакети; тези технологии не са запознати с концепцията за доверие, но биткойнът не е така. Поради Биткойн, дронът може да бъде сто процента сигурен, че ще достави пакета до правилния получател и със сигурност ще знае, че е платен. И ние можем да програмираме автоматите по такъв начин, че той автоматично да следи своите доставки, да поръчва нови доставки от доставчика и да ги плаща автоматично.

Това е само началото. Интернет технологиите са бъдещето.

Previous Post
Crítica do Casino Champagne Spins
Next Post
Федералният резерв на Бостън публикува статии за биткойни