15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://harowo.com 300 0
theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

Тъмно, дълбоко и опасно

Първата сделка за електронна търговия, проведена от студенти от Станфорд и Масачузетския технологичен институт в началото на 70-те години, включваше продажбата на малко количество марихуана. В продължение на десетилетия след това онлайн търговията с наркотици беше силно ограничена от способността на правоприлагащите органи да проследяват IP адресите и средствата за плащане. Струйките от транзакции заплашваха да се превърнат в наводнение с появата преди няколко години на Пътя на коприната, сайт за търговия с наркотици в „тъмната мрежа“. Тези e-дълбочини не могат да бъдат достигнати чрез нормален браузър, а само със софтуер за анонимизиране, наречен Tor. Купувачите и продавачите извършват транзакции там с псевдоним с биткойн.

Доставчиците се различават по размер: най-големите обръщат по няколко милиона долара на месец на един сайт, а най-малките – няколкостотин. Те плащат такса за регистрация и комисионна за транзакция, обикновено 3-6%. Купувачите идват от цял ​​свят. Покупките им се изпращат по пощата – изглежда, че огромното мнозинство пристига незабелязано. Удовлетвореността на клиентите е висока.

Нелегалните лекарства, отпускани по лекарско предписание, са най-голямата продуктова категория. (Някои продавачи са криви фармацевти.) Silk Road 2.0, чиито оператори бяха откровено либертарианци, се фокусираха почти изключително върху плевелите, праховете и хапчетата. Агора, чийто талисман беше въоръжен бандит, също продаваше оръжия. Те се продаваха най-вече на европейци, които се сблъскват със строги закони за контрол на оръжията.

Пътят на коприната

За купувачите на лекарства онлайн пазарите предлагат няколко предимства. Те са по-малко физически опасни от уличните търговия. Това важи и за дилърите: неотдавнашно проучване установи, че една трета или повече от продажбите по пътя на коприната са за „нова порода търговци на наркотици на дребно“, трансформация на пазара на едро, която „трябва да намали насилието, сплашването и терора“.

Качеството на продукта е по-високо, до голяма степен благодарение на подобна на Amazon система за преглед на пет звезди. С 29 отзива за средния списък на Silk Road 2.0, висок резултат осигурява успокоение. MDMA (или екстази) е особено популярен на сайта, вероятно защото уличната версия може да бъде облицована със смъртоносни примеси. Стотиците форуми на тъмната мрежа предоставят допълнителна информация за хитрост и измамници. ФБР направи над 100 покупки на Silk Road, преди да го затвори. Един агент свидетелства, че те показват „високи нива на чистота“.

Високите рейтинги са жизнената сила на продавачите. Репутацията е от решаващо значение, когато клиентите знаят, че не могат да се възползват от съдилища с малки искове или арбитраж. „Това е най-добрата ирония: бърлога на крадци, които не се познават, но трябва да си вярват“, казва изследовател от DCA.

Тъй като продажбите на наркотици се движат онлайн, мощността се прехвърля към купувачите. Обслужването и маркетинговите стратегии на големите пазари все повече наподобяват тези на законните търговци на дребно. Бързо се извиняват за технически проблеми. Промоции два за един, отстъпки за лоялност и промоционални кампании са често срещани (в Деня на димната трева, да речем). Други методи, заимствани от корпоративния свят, включват изявления за мисии, условия и гаранции за връщане на парите. „Стана толкова прозаично, че може да са обувки“, казва Джеймс Мартин, автор на „Наркотиците в тъмната мрежа“.

Пазарите също иновации за намаляване на измамите. В безплатната за всички през месеците след затварянето на Пътя на коприната хиляди купувачи загубиха биткойни, които уж бяха държани под ескроу, или защото хакове бяха хакнати, или защото администраторите им избягаха с парите. Нововъзникващото решение е „мулти-подпис“ депозит, откъдето средствата могат да бъдат премествани само с одобрението на поне две от трите заинтересовани страни (купувач, продавач и пазар). Някои пазари се опитват да изградят общност от доверени купувачи и продавачи с участие само с покани. Тези, чиито клиенти са откраднали биткойни, са започнали да измислят схеми, за да ги направят цели.

Сайтовете, които се специализират в откраднати данни от карти, показват собствена марка на удобство за клиентите. Някои предлагат услуга, която позволява на купувачите да потвърдят, че закупените карти са все още активни, като използват компрометирани търговски акаунти. Балансът на клиента автоматично се възстановява от стойността на картите, които са отхвърлени. (Картите се продават за някъде от 10 до 100 долара.) Други продават картите си за продажба според местоположението на хакнатия търговец. Купувачите предпочитат карти, откраднати от потребители, които живеят наблизо, тъй като банките често третират транзакциите като подозрителни, ако се извършват далеч от домашния адрес на законния притежател на картата. Сайт, който е пионер в тази сегментация, е McDumpals. Неговото лого се отличава с пистолет Роналд Макдоналд, а мотото му е „I’m Swipin’ It “.

Няколко фактора затрудняват живота на тези, които искат да се справят с тъмната мрежа, включително техническата сложност, физическото разделяне на купувачите и продавачите и тяхната мобилност (продавачите обикновено публикуват на повече от един пазар, което им позволява да продължат да продават, ако сайт отива офлайн).

Освен това хората от дълбоката мрежа ще продължат да се адаптират. Джейми Бартлет, автор на „Тъмната мрежа“, прогнозира: „Бъдещето на тези пазари не са централизирани сайтове като Silk Road 2.0, а сайтове, където … списъците, съобщенията, плащанията и обратната връзка са отделени, контролирани от никоя централна страна“ – и по този начин невъзможно да се затвори.

Previous Post
Crítica do Casino Champagne Spins
Next Post
Федералният резерв на Бостън публикува статии за биткойни