15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://harowo.com 300 0
theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

Защо биткойнърите трябва да се колебаят да се доверят на GHash.io

През изминалата седмица GHash.io беше хвърлен обратно под биткойн комуналните прожектори, след като те отново спечелиха 51 процента контрол над целия майнинг пул, този път за 12 часа. GHash гася прессъобщение в понеделник с молба към общността на Биткойн да направи немислимото: доверете им се.

„Нашите инвестиции, участие и силно мотивиран персонал потвърждават, че възнамеряваме да помогнем да защитим и разширим широкото приемане на биткойн и категорично по никакъв начин да не го навредим или да го повредим“, каза Джефри Смит, CIO от GHash. „Ние никога не сме имали и никога няма да участваме в 51% атака или двойно харчене срещу биткойн. И все пак сме против временни решения, които могат да отблъснат 51% заплаха. “

GHash може много добре да бъде уважавана и надеждна група хора, но това е извън смисъла. Една от основните точки за продажба на биткойн е, че той е проектиран да бъде система без доверие, която не изисква доверие да бъде предоставено на едно цяло за своя успех. Доверието трябва да се полага само в кода с отворен код, който е достъпен за всеки, който може да провери за евентуални вредни нередности.

Полагането на доверие в един пул за копаене може да се окаже ахилесовата пета на Биткойн. Както съобщихме в понеделник, майнинг пул с над 50 процента контрол „може да отхвърля транзакции на конкурентни миньори, да изисква по-високи такси от лица с по-големи притежания и дори може да харчи едни и същи биткойни два пъти“. Може дори да се провеждат DDoS атаки.

Ако обаче майнинговият пул действа злонамерено, хората в общността на биткойните ще забележат – поради прозрачния характер на блоковата верига – и ще действат по съответния начин, което вероятно ще бъде краят на този майнинг пул. Но такива злонамерени действия могат да се случат по невнимание от измамен служител или компрометирана система.

И отново, полагането на доверие в един биткойн майнинг субект, който има силата да наруши растежа на биткойн, умишлено или не, може да бъде сравнено с доверието във Федералния резерв; вярвайки, че няма да обезценят долара твърде много или да причинят голяма депресия.

Привидно широко подкрепено решение на проблема с 51 процента би било GHash да приложи такси, които се увеличават с близо 50 процента, което несъмнено ще попречи на растежа им като организация. Но GHash изглежда смята, че този тип такси са нереалистични и временни решения, които не успяват да се справят с основния проблем.

Те заявиха в своето съобщение за пресата:

„На всеки пазар конкуренцията и иновациите стимулират растежа и това е особено вярно в нововъзникваща и разрушителна среда като Биткойн. Не може да се очаква от успешни и иновативни компании да ограничат своя растеж или конкурентоспособност като пряк резултат от техния успех […] Прилагането на такса за пул към нашия пул противоречи на принципите на нашата работа от самото стартиране на GHash.IO. Той също така не се занимава с основния проблем, като тласка проблема само няколко седмици или месеци надолу, когато друг басейн или може би GHash.IO отново нараства до 51 процента. “

Като отбеляза от потребителя на Reddit Max_Findus, всеки успешен пазар зависи от влиятелните играчи, които се държат по рационален и знаещ начин. В случай на GHash, контролиращ 51 процента от пула за копаене, рационалният и знаещ GHash ще осъзнае, че стойността на биткойните значително намалява, тъй като майнинг пулът достига 50 процента, и ще ограничи техния растеж, за да максимизира печалбите.

Прессъобщението на GHash продължи със следните предложения:

„Ние също така признаваме, че трябва да се намери дългосрочно превантивно решение на заплахата от 51% атака, настоящата ситуация, в която се намираме (по същество бива наказана за нашия успех), вреди не само на нас, но и на растеж и приемане на биткойн в дългосрочен план, което е нещо, към което всички се стремим.

За тази цел ние сме в процес на организиране на контакт с водещите пулове за копаене и Bitcoin Foundation, за да предложим „кръгла маса“ на срещата на ключовите играчи с цел обсъждане и колективно договаряне на начини за справяне с децентрализацията на минното дело като индустрия. Нашата цел е да направим това бързо с възможна дата, съвпадаща с конференцията на CoinSummit в Лондон. “

Това със сигурност е стъпка в правилната посока. Съобщава се, че обсъжданията между басейните се провеждат от 2012 г. и досега GHash е единственият основен пул, който не участва в дискусиите. Надяваме се, че с тяхната подкрепа общността може да се споразумее за мерки, които могат да бъдат предприети за неопределено време, за да се предотвратят плашещите 51 процента в бъдеще.

И тогава има такива в Reddit, които твърдят, че скорошното съобщение за пресата на GHash директно противоречи на минали действия на GHash.

„GHash / CEX също заявява, че не желаят да участват в 51-процентова атака или да извършват двойни разходи. Това е пряко противоречие от времето, когато общността ги е хванала да участват в двойни разходи, за да мамят сайтове за хазарт, ” написа Потребител на Reddit ForestOfGrins.

Обвинението се отнася до доказателства представени на общността на Биткойн през октомври 2013 г., което изглежда показва, че най-малкото някой, който в един момент е бил свързан с GHash, е участвал в двойни разходи.

CEX.IO, който пое разработката на GHash, след като проектът им беше прехвърлен през октомври 2013 г., пусна a изявление през ноември 2013 г. по отношение на обвинението, част от което гласи:

„След по-нататъшно проучване и анализ на регистрационния файл на сървъра забелязахме, че няколко частни ключа са импортирани в портфейла на GHash.IO в рамките на този период от време. (точната дата не може да бъде определена). Това беше направено, за да се прикрият липсващите биткойни, тъй като нямаше пряка транзакция за депозит. “

И ето шокиращото:

„Не сме открили признаци на компрометирана система, но вярваме, че атаката е направена от бившия екип за разработка. В момента CEX.IO LTD е законният собственик на проектите CEX.IO и GHash.IO, както и на техните домейни. Нашият екип в CEX.IO LTD. ще направи всичко възможно, за да предотврати манипулиране на капацитета на пула в бъдеще. Разбираме загрижеността на общностите относно неправомерното поведение на такава голяма изчислителна мощ в нашия пул (отскоро станахме пул №1) и с удоволствие ще вземем предвид всички коментари или предложения за подобряване на сигурността на пула и цялостното качество на услугата . “

Без съмнение е осъдително признание и се надяваме нещо, което никога няма да се повтори от никой, свързан с биткойн пулове за копаене.

Previous Post
Guia do software SoftGamings
Next Post
Федералният резерв на Бостън публикува статии за биткойни