15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://harowo.com 300 0
theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

Защо отборите на гостите на EPL имат добра стойност този сезон

Точно 100 дни, откакто последната топка беше ритана сериозно, и Английска Висша лига (EPL) се завръща с 22 мача през следващите 8 дни.

Както всички останали висши лиги, EPL се завръща при затворени врати. И докато отборите домакини все още ще играят мачове на родните си игрища, стадионите ще бъдат празни.

„Футболът без фенове е нищо“

Така каза легендарният бивш мениджър на Глазгоу Селтик Джок Стайн. Което, като се има предвид сегашният климат, ни води до въпрос, най-подходящ за залагащите:-

Ако стадионът е празен и феновете на дома не могат да създадат партизанска атмосфера, съществува ли домашно предимство?

През последните години футболът рядко се играе при затворени врати – редките примери са резултат от наказания срещу поддръжници поради насилие или расистка злоупотреба. Подобно на Ювентус, плюс националните отбори на Хърватия и България, всички са получили заповед да провеждат мачове на празни стадиони поради подобни санкции.

Подгласниците на Световната купа Хърватия не успяха да победят Италия или Англия, докато бяха на домакинството си, по време на мачове зад затворени врати.

Междувременно много американци ще си спомнят април 2015 г. MLB игра между Балтимор Ориолс и Чикаго Уайт Сокс, играе без фенове поради граждански вълнения в Балтимор по това време.

Примерният набор от тези исторически примери е малък. Но съвсем напоследък наблюдаваме осезаема тенденция в безлюдната германска Бундеслига, откакто тя се появи отново от блокирането. И доказателствата са стряскащи.

Осезаема тенденция в Германия

Преди пандемията, 44% от Бундеслига игри завърши с домакинска победа, 22% при равенство и 34% при гостуване (миналия сезон, за сравнение, беше 45% домакинства, 24% равенства и 31% гостувания).

След повторното свикване през миналия месец, това са 21% домакински победи, 30% равенства и 49% гостуващи печалби. Съвсем разликата. 

Има разбира се предупреждения. Наборът от проби остава относително малък. Списъкът с мачове, формата, контузията и късмета могат да играят роля в рамките на игрите. И може би особеността на празния стадион може да се почувства по-тревожно за отбора, който е свикнал да играе на него.

Измерването на степента, до която отборите са или вдъхновени, или обратно обзети от домашна тълпа, не е точна наука. Но въздействието на домашните фенове върху съдиите със сигурност е било предмет на голям брой публикувани научни изследвания.

Съдийство на равни условия

Установено е, че една от най-забележителните разлики между мачовете с фенове и без това е, че решенията на съдиите са по-малко благоприятни за отбора на домакините, когато местната публика не е там, създавайки атмосфера на партизан.

Например, отборите на гости статистически показват по-малко жълти картони и се наказват за по-малко фалове на мач, когато публиката на домакините не е там.

Като цяло едно такова проучване установи, че вероятността за домакинска победа е спаднала от 46% на 36% при отсъствие на фенове, докато шансът за победа в госта се е увеличил от 25% на 34%.

С други думи, домашното предимство почти напълно изчезва, след като феновете бъдат премахнати.

Ерлинг Хааланд и Борусия Дортмунд спечелиха три поредни гостувания откакто рестартира германската Бундеслига през май.

Това, което се е случило в Германия досега, е още по-драматично, като вероятността за победа в госта е 15%. Данните не лъжат и тенденцията е ярка.

Победите далеч представляват стойността

За тези от нас, които претеглят нашите залози за връщане на EPL, добрата новина е, че съставителите на шансове тепърва ще вземат под внимание това.

През следващите дни помислете за следните гостуващи победи:

Всички тези резултати при гостуване са реалистични удари. Но това, което е забележително, е, че всеки един от тях все още се предлага на коефициент срещу цена.

Предполага се, че цените все още съществуват.

Времето ще покаже дали неотдавнашната тенденция за победа в Бундеслигата е аномалия – и освен това дали ще бъде повторена в други големи лиги.

Но засега има повече от достатъчно доказателства, които да предполагат, че домакинското предимство не е толкова ценно в новата норма на футбола при затворени врати.

Вижте най-добрите крипто коефициенти, налични за всички предстоящи EPL игри.

Previous Post
Blog – Esporte
Next Post
Преглед на регулаторната дискусия за криптолина, с участието на Едмънд Мой