15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://harowo.com 300 0
theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

Blockchain: The Ultimate Governance Tool

Криптовалути на Европейския парламент

Пътят към регулирането на биткойните и приемането на блокчейн беше доста бавен и предстоят още много пречки, но поне правителствата и избраните представители говорят за това. Изглежда, че след като блокът на верижния дух излезе от бутилката, единственото нещо, което правителствата можеха да направят, беше да го приеме и да получи свои собствени желания. Ето защо Европейският парламент ще започне дискусии за криптовалутите днес, а главният научен съветник на правителството на Обединеното кралство разглежда приемането на блок верига за няколко различни правителствени приложения.

Когато правителствата в крайна сметка използват криптовалути и блоковата верига – и в крайна сметка ще го направят – за свои собствени цели, това вероятно ще предизвика силна реакция от мнозина в общността на Биткойн. Макар и иронично, не е безпрецедентно, че дадена технология е извадена от контекста, в който е създадена, за да отговори на интересите на другите. Най-важното обаче е да се знае как правителствата планират да използват технологията и защо. В крайна сметка това може да изведе цялата концепция за „голям брат“ на съвсем ново ниво.

Обществеността може да се възползва

В годишния доклад на Великобритания за главния научен съветник на правителството за 2015 г. сър Марк Уолпорт подчертава използването на блокова верига за управление на властта. За да се намерят предложения за използването на блокова верига в управлението, един доклад, който се фокусира върху криминалистиката, е доста показателен. Докладът говори за използването на водни знаци и други видове информация, вградена във файлове, които ще помогнат на правителството да проследи всички видове интернет базирана дейност. Тъй като контролът, базиран на интернет, все повече доминира във физическия свят, това може да бъде от полза за закона, спазващ обществеността.

Криптовалутите като биткойн например са невъзможни за подправяне, което ги прави чудесен избор за централните банки, особено ако искат да предотвратят определени видове престъпления. Отърваването от парите, като ги замените с криптовалута, също ще даде на правителството предимството да проследява всяка транзакция. Това има потенциал да разкрие финансите на всяка незаконна организация или организация, която извършва незаконна дейност на дадена територия.

Освен очевидното прилагане на блок веригата към финансовите въпроси, той може да служи и за намаляване на държавните разходи в други области. Докладът говори за ползите от регистрирането на самоличността на хората в разпределителна книга например. С висок клас на криптиране самоличността на хората ще бъде в безопасност и може автоматично да се използва от поддържаните от правителството системи за получаване на държавни услуги, без да се генерират допълнителни разходи, свързани с производството и използването на пластмасови карти. Правителствата могат също така да спестят пари, като използват блок верига за провеждане на избори или да извършват всякакви процеси като проверки на сигурността на фона и други.

Неизбежните недостатъци

Предимствата на използването на блокова верига от правителствата са ясни и добре известни. Въпреки това някои сектори в общото население ще се чувстват застрашени от степента, в която тяхната неприкосновеност на личния живот може да бъде нарушена. Докладът се опитва да успокои обществеността. Сър Уолпорт пише, че „криминалистичният анализ е помогнал за намаляване на [престъпленията], като ни е позволил да разберем как са извършени конкретни видове престъпления и като е направил престъплението по-малко привлекателно за престъпника“. Без да разглеждаме цифрите, изглежда, че криминалистите само насърчават престъпниците да станат по-усъвършенствани.

Това вероятно означава, че престъпността става все по-малко и по-малко насилствена, следователно по-малко забележима. Системните уязвимости обаче могат да бъдат експлоатирани дистанционно от всеки, който има връзка с интернет, и ако тези лица пребивават в юрисдикции, които ще им гарантират безопасност от преследване за престъпления, извършени в Обединеното кралство, тогава криминалистиката ще стане безполезна.

1984 г.

По-загриженият аспект на правителството, управлявано от блокови вериги, надхвърля безопасността на информацията. Това е свързано повече с това как тази информация ще бъде използвана от властите. Въпреки че сър Уолпорт иска да успокои обществеността за използването на тази информация, изглежда, че бъдещето на Оруел е зад ъгъла. Гражданите, спазващи закона, със сигурност биха имали резерви относно размера на неприкосновеността на личния живот, от който са готови да се откажат, за да подобрят правоприлагането.

Финални мисли

Въпреки че обхватът на дискусията на Европейския парламент днес е ограничен до криптовалутите, той също трябва да вземе предвид този доклад на правителството на Обединеното кралство. Криптовалутата като цяло и по-специално биткойните отвориха вратите към всички тези сценарии на „голям брат“. Започва с държавен надзор върху всяка сделка, която хората правят; всички дистопични литературни произведения могат да посочат къде може да свърши. Ето защо обществеността трябва да упражни правото си и да се включи по-активно в регулаторните процеси. Европейският парламент и вероятно правителството на Обединеното кралство далеч не са изградили пълноценен план за превключване на управлението към блокова верига, но очевидно догонват най-мощния инструмент, който биткойнът е дал на света. Със сигурност никой никога няма да може да върне този дух в бутилката.

Previous Post
Partido político australiano cavalgando na Blockchain
Next Post
Речник на условията за спортни залагания