15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://harowo.com 300 0
theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

Една (битова) монета да ги управлява всички? – Транзакции, вилици, мащабируемост и децентрализация

един биткойн, за да ги управлява всички

На 6 октомври Bitcoin SV (BSV) надмина броя на ежедневните транзакции на Bitcoin (BTC), регистрирайки 290 000 срещу 288 000 на последните. От различните биткойн вилици, които са съществували, BSV е единственият, който се е мащабирал до това ниво. Въпреки че технически не е биткойн вилица – той се разклонява от Bitcoin Cash (BCH) – той принадлежи към същото семейство монети SHA256. Неотдавнашното му постижение предоставя добра възможност да се помисли внимателно за мащабируемостта и децентрализацията на Биткойн.

Обеми на транзакциите, имат ли значение?

Въпреки че обемите на транзакциите са важни, суровите данни може да не разкрият толкова, колкото се смяташе досега. Сделките често се използват като мярка за това колко всъщност се използва дадена валута, което е особено важно при разработването на нова форма на пари. Осиновяването и използването са критични мерки за успех. Едно от предизвикателствата пред BTC е, че таксите за миньори са сравнително високи при извършване на малки трансфери (като известния пример за закупуване на кафе с помощта на BTC), което създава аргумент срещу широкото приемане на тази монета.

Транзакциите обаче не означават всичко. В началото транзакциите с BTC се провеждаха най-вече сред най-ранните потребители и помогнаха да се предостави доказателство за концепцията. В случая на BSV, преобладаващото мнозинство (96% според някои оценки) от тези рекордни обеми транзакции идват от метеорологично приложение, което поражда скептицизъм относно значението на изпреварването на BTC по отношение на дневния обем на транзакциите. В най-добрия случай записът на транзакциите на BSV е равносилен на вида доказателство за концепция, в която са се ангажирали най-ранните приемащи Bitcoin.

Разклоняване и централизиране за мащабиране

Мащабируемостта остава предизвикателство за биткойните. Всъщност, потребителите на биткойн трябва да разчитат на различна мрежа – Lightning Network – за мащабиране. MimbleWimble също се рекламира като полезен протокол за мащабиране. И двамата трябва да поддържат децентрализиран биткойн, поради което разчитането на различна мрежа или нов протокол за мащабиране е приемлив гамбит.

Други не са съгласни. Те биха предпочели да променят биткойн, за да се мащабират отвътре за сметка на ключови характеристики. Две откъснати версии от оригиналния блокчейн на Биткойн създадоха останалите три забележителни монети, които държат Биткойн в техните имена: Bitcoin Cash (BCH), Bitcoin Gold (BTG) и Bitcoin Satoshi Vision (BSV). Само една от тези 3 монети може да бъде децентрализирана като Bitcoin. Другите двама пожертваха децентрализацията в мащаб.

Децентрализацията нанася удар

Bitcoin Cash беше предложение, което се откъсна от основната блокчейн, за да позволи по-големи размери на блока, което ще позволи да се обработват повече транзакции в секунда. През 2018 г. имаше вилица BCH, за да се образува BSV, което би позволило дори по-големи размери на блока. И BCH, и BSV твърдят, че се занимават с въпроса за мащабируемостта, като позволяват повече и по-евтини транзакции, но това представлява заплаха за децентрализирания характер на валутата. По-големите блокове принуждават възлите да имат по-голяма изчислителна мощност, за да могат да работят в мрежата. Броят и разпространението на възлите са от решаващо значение за запазване на децентрализацията на Биткойн, загриженост, която изглежда, че нито BCH, нито BSV имат.

Разклоняване за децентрализация

Ако BCH и BSV се провалят по отношение на децентрализацията спрямо BTC, Bitcoin се проваля по отношение на концентрацията на ресурси за добив спрямо Bitcoin Gold – BTG. Копаенето на BTC се извършва предимно от няколко големи пула. Bitcoin Gold стартира през октомври 2017 г. с предложение за ASIC устойчиви алгоритми, които биха предотвратили централизирането на копаенето. BTG все още не е успяла да улови пазарната граница на останалите вилици, докато се сблъска с хак, който оскверни репутацията му. Не всяка монета може да постигне същия баланс и скорост на приемане, какъвто има BTC.

Степента, в която една монета е децентрализирана, изглежда има граница, поне от икономическа страна. BTG и BTC са еднакво децентрализирани, когато става въпрос за политическа власт, т.е. възли в мрежата. Централизацията на копаенето може да не е толкова голям проблем сега, колкото на теория. Въпреки това, други водещи валути (Monero, Litecoin) и нововъзникващите (по-специално по протокола MimbleWimble) се стремят да благоприятстват децентрализацията и ASIC съпротива заедно с други функции и опитват късмета си на пазарите. Изглежда, че никой не може да постигне същия статус, който има Биткойн.

Гледам напред

Трудно е да се предвиди къде биткойн ще се озове в тази комбинация от монети. Новината за BSV, които изпреварват ежедневните транзакции на BTC, обаче, може да ни остави с важни въпроси, които да имаме предвид: Можем ли да мащабираме в една и съща мрежа и да запазим еднаква степен на децентрализация? Трябва ли да се откажем от едното в полза на другото? Когато видим метрика, трябва ли да я приемаме по номинал?

Ясно е едно. Ако бъдещето изобщо наподобява история, знаем, че е практически невъзможно да се отърсим от предимството на първия двигател на пазарите на криптовалути. Ако има само една монета, която да ги управлява, независимо колко мащабируема е, името на тази монета е Биткойн.

Previous Post
Bitcoin vs Bitcoin Cash: A divisão, diferenças e problemas
Next Post
Премия за такса Betfair, обяснена от бивш служител