15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://harowo.com 300 0
theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

Бъдещето на труда: Интервю с ChronoBank

ChronoBank

Представете си свят, в който няма посредници, дори когато става въпрос за заплати. Това е основната идея зад ChronoBank. Чрез своята мрежа, задвижвана от блокчейн, ChronoBank се стреми да гарантира, че хората улавят цялата стойност на работата си. За да разберете как този проект ще успее да го направи и да получите представа за първоначално предлагане на монети (ICO), изпратихме интервю по имейл до екипа му за разработка. Надяваме се, че следните отговори ще ви позволят да разберете по-добре проекта и начина, по който той работи.

Биткойн преследвач: Какво беше вдъхновението зад ChronoBank и защо пуснахте валутата?

ChronoBank: Вдъхновението зад ChronoBank беше банкиране на време и други алтернативни финансови модели за нашето общество. Стартирахме Time и скоро ще стартираме Hour Labor с надеждата да създадем по-добра система за трансфер на стойност и за спестяване на стойност. С други думи, по-добра, по-прозрачна и справедлива валута.

Пр.н.е.: Колко успешен беше вашият ICO? Продадохте ли всички жетони, които целите да продадете?

CB: Все още не е завършен, така че е малко рано да се каже, но резултатът засега е добре и доста обещаващ.

Пр.н.е.: В кои региони по света очаквате най-силно осиновяване?

CB: Развитите страни са мястото, където очакваме най-бързото и бързо приемане. Следван отблизо от развиващите се страни, където очакваме да видим най-силно приемане на системата.

Системата зад цената на токените на ChronoBank

Пр.н.е.: По принцип вашата система фиксира цената на токените на ChronoBank към вече съществуващите заплати. Означава ли това, че знак в Англия ще бъде по-ценен от този във Филипините например?

CB: Точно така, в началото английският LH токен би бил приравнен по коефициент на филипински.

Пр.н.е.: Дали това колче ще постави бъдещите цени на ChronoBank в ръцете на местните правителства и техните политики за заплати?

CB: В началото, от минималната страна, да. По-големият план обаче е да се откачи системата от правителствената статистика и минималните заплати към система, генерирана справедливи заплати. Това ще бъде възможно с широкомащабно приемане на софтуера.

Пр.н.е.: Ако човек получи, да кажем, един жетон за час работа и това е тарифата за всички, как стимулирате хората да получават пари в токени на ChronoBank?

CB: Цените за различни умения и различна професия са различни, това ще зависи от репутацията на потребителя. Що се отнася до стимулирането на хората да използват LH жетони, като зачеркнем всички средни мъже от съществуващата в момента структура на заетостта, бихме очаквали, че заплатата в LH жетоните ще бъде по-голяма, отколкото във фиатната валута.

ChronoBank и банкиране на времето

Пр.н.е.: Как предавате концепцията за банкиране на времето на потенциалните си потребители?

CB: Не е време банкиране само по себе си, ChronoBank се основава свободно на банкиране на време. Банкирането на време се равнява на часовете на хората, ние работим като стойност на тези часове. Казваме на потенциалните потребители, че ChronoBank създава валута, подкрепена от времето / работното време на хората. Повечето хора се заинтригуват от това и след това правят свои собствени изследвания.

Пр.н.е.: Сега много страни страдат от стагнация на заплатите. Как ChronoBank помага за решаването на този проблем?

CB: Решаваме това, като плащаме на хората точно това, което заслужават въз основа на техния опит / умения и репутация. С нарастването на опита и уменията на хората, с реалната заплата, деноминирана в LH

Бъдещето на инициативата

Пр.н.е.: Имате ли други бъдещи идеи за ChronoBank по отношение на аутсорсинг, задвижван от блокчейн?

CB: Да, ChronoBank и нейният токен също биха били чудесни за финансиране на краткосрочни нужди на компаниите и физическите лица. Където хората биха могли да отдадат излишните си часове в системата и да получат възвръщаемост от тях.

Пр.н.е.: Да предположим, че икономиката на цяла държава работи с токени на ChronoBank. Как ще се оценяват стоките? Дали тази икономика ще бъде по-стабилна, ще има по-малко стагнация на заплатите и контролиран темп на инфлация? Ще успее ли да постигне това, което икономистите наричат ​​„пълна заетост“?

CB: Стоките ще се оценяват както обикновено според тяхното търсене и предлагане, както и заплатите и уменията на всеки конкретен работник. Пълната заетост мисля, че е донякъде мит, така че не мисля, че ще бъде постигната. Това, което ще бъде постигнато, е стандартизирането на професиите и тяхната производителност, а отделните лица ще могат да получат точно това, което си струва работата на справедлив пазар. Правене на краткосрочната заетост по-привлекателна от дългосрочната.

Пр.н.е.: Колко очаквате ChronoBank да расте по отношение на приемането / използването / конвертируемостта през следващите 2 или 3 години?

CB: Това е труден въпрос, бих искал да видя приемането, че най-малко 5% от хората, които са наети, са наети с помощта на LaborX в рамките на една година след старта. Но ще видим, не искам да го дразня &# 128578;

Previous Post
Partido político australiano cavalgando na Blockchain
Next Post
Речник на условията за спортни залагания