15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://harowo.com 300 0
theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

10 години след: Топ 10 на криптовалутите до края на годината

топ 10 криптовалута

Трудно е да се повярва, че бялата книга на Биткойн вече е на почти 10 години. Откакто майката на всички криптовалути излезе на сцената, хиляди проекти се опитаха да възпроизведат успеха му по един или друг начин. Повечето са се провалили, но някои са намерили ниша. Докато наближаваме 4-то тримесечие на 2019 г. с малко стабилна цена на биткойн, сметнахме, че би било интересно да погледнем назад към криптовалутите, които заемат първите 10 места всяка година от 2013 г., за да илюстрираме как се развива пазарът.

История на пазара на криптовалути: Топ 10 на криптовалутите от 2013 г. насам

Благодарение на исторически снимки от coinmarketcap.com, ние събрахме няколко номера, за да видим дали има история, която да разкажем. Историята може да бъде обобщена в една таблица. Предупреждение за спойлер: Въпреки обилните разговори за „флипване“ и всички криптовалути, които са били хипнотизирани особено през последните 3 години, Биткойн беше, е и може да остане номер 1. Останалата част от топ 10 класацията за криптовалути прави много интересна картина:

топ 10 криптовалути по година от 2013 г.

Биткойнът е крал

Без значение от годината, нито от общата пазарна капитализация на криптовалутите, BTC доминира. Нито една друга монета не се е доближила дори до доминиране на пазара и най-близката някоя втора по големина монета някога е достигнала до това, че №1 е Ripple (XRP) през 2014 г. Пазарната й капитализация тогава е била 17% от биткойните. От този момент нататък биткойните стават само по-доминиращи, като втората по големина монета (Ripple) през 2017 г. има пазарна капитализация, равна на около 10% от общата сума, инвестирана в криптовалута до края на годината. През 2018 г. Ripple отново бе класиран на второ място, но делът му от общата пазарна капитализация до края на годината колебаеше между 11% и 12% от общата пазарна капитализация.

Една раздвоена монета се издигна в Топ 10 на криптовалутите

По-специално Bitcoin Cash, най-успешната биткойн вилица досега, се затвори на трето място по пазарна капитализация през 2017 и 2018 г., което я прави най-успешната вилка в пазарно отношение досега. Към септември 2019 г. все още се задържа на трето място. Миналата и тази година Bitcoin SV, вилица от Bitcoin Cash, се оказа сред топ 10 и в момента е 9-та по пазарна капитализация. Съдейки по личните проблеми на създателя му и съмнителните му твърдения, изглежда, че Bitcoin SV може да отпадне от топ 10 на криптовалутната диаграма в бъдеще.

Най-добрите претенденти предлагат различна стойност

Колкото и да сме виждали, че някои топ 10 криптовалути отпадат напълно, тъй като те не предлагат твърде голяма стойност, има такива, които са готови да запазят местата си в топ 10 на класацията за криптовалути. Съмняваме се, че Bitcoin SV ще бъде един от тях, но монети като Ripple и Ethereum имат солидни предложения, дори ако са политически противоречиви или неприятни за максималистите на Bitcoin. Ripple (XRP), която изповядва своята стойност като платформа за уреждане на парични преводи, която може да се интегрира в съществуващите мрежи за печене, може да успее да осигури своето място сред първите 10 криптовалути, дори ако има много хора, които изобщо не я считат за криптовалута.

Ethereum доказа своята стойност като платформа за интелигентни договори, върху която бяха пуснати много от алткойните или жетоните – родените предимно по време на ICO бума. Това затвърждава позицията на Ethereum, въпреки че последното допускане на проблеми с мащабирането и вероятно забавяне на превключването към PoS може да го изтегли надолу. За да не се отстъпва, Litecoin остава сред топ 10 на криптовалутите от 2013 г. Той предоставя стойност като „сребро за златото на Bitcoin“ и благодарение на интеграцията си на SegWit, потребителите ще могат да търгуват с него в Lightning Network. Това, заедно с наследството на неговата марка, ще й придадат стойност.

Забележителни споменавания

Може би една от най-забележителните монети, която някога е влизала в топ 10, е Dogecoin, монета, родена от мем, която бързо се издига на видно място. Някои други монети, които попаднаха в топ 10, са IOTA (все още чакаме новини за сделките му с Microsoft) Monero (с отворен код, анти-ASIC и протокол за копаене, фокусиран върху поверителността), а през последните две години EOS и Tether (проектирана като стабилна монета, макар и с разклатени основи).

Очакваме с нетърпение да видим какво ще се случи през четвъртото тримесечие на 2019 г. и кои монети затварят годината в топ 10. Това ще ни позволи да направим заключение какъв вид актив търси пазарът. Досега биткойнът си възвръща голяма част от пазарния дял, който е загубил през последните 2 или 3 години. Въпреки това, тези класации могат да ни кажат дали тази ситуация продължава да се развива или пазарът вместо това търси „мащабируеми“ версии на Биткойн. Друга тенденция, която трябва да се следи, е стойността на алткойните, които предлагат различни предложения за стойност като: интеграция в банкови мрежи (Ripple), интелигентни договори (Ethereum), алтернативи на блокчейн книгите (IOTA с Tangle), стабилни монети (Tether) или нещо подобно напълно нов.

За допълнителна справка за това как се изместиха топ 10 класациите за криптовалути през последните 6 години, ето няколко интересни таблици:

топ криптовалута по години топ криптовалута по години топ криптовалута по години топ криптовалута по години

* Всички данни са съставени от CoinMarketCap.com

Previous Post
Plano de Bitcoin do Partido Pirata da Islândia
Next Post
Kraken и Poloniex се разбиха поради DDoS?