15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://harowo.com 300 0
theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

Защо цените на биткойните се колебаят толкова много?

кой прави цените на биткойните толкова колебливи

Към момента всеки, който мисли за инвестиционното си портфолио, е наясно със съществуването на Биткойн. Като бъдещ инвеститор, по-внимателният поглед върху историческите колебания на цените на биткойни сигнализира за висок риск. Тъй като разбирането на основите на биткойн и за какво може да се използва е малко абстрактно, много инвеститори изобщо избягват да купуват биткойн. Но тези, които се интересуват, все още се питат защо цените на биткойните се колебаят толкова много и как могат да се възползват от това, за да реализират печалба. Ето няколко отговора защо цените на биткойните се колебаят толкова драстично.

От какво зависят цените на биткойн?

Всяко колебание на цените разказва история. Тази история има две страни: търсенето и предлагането. При биткойните предлагането е доста ясно. Доставката на биткойн е предназначена да сведе до минимум колебанията на цените, дори ако това е било неволно. Има определен брой монети, които ще бъдат сечени и се определя скоростта, с която те се пускат в паричното предлагане. Единственото възможно неизвестно там е броят на монетите, които са загубени и никога повече няма да бъдат транзактирани.

Търсенето е малко по-сложно за разбиране. В крайна сметка търсенето е това, което кара цените на биткойните да варират толкова много. Ето някои фактори, които влияят на търсенето и следователно колебанията:

  • Приемане на биткойни
  • Разширяване на случаите на използване на биткойн
  • Ценова спекулация
  • Сравнително малък пазар, на който малките играчи могат доста лесно да наклонят везните
  • Липса на регулаторни ограничения

Колебанията на цените зависят от възприятието за това, за какво е Bitcoin

Разбирането на търсенето на биткойн е почти невъзможно. Това произтича от кризата на идентичността в очите на инвеститора. Какво е биткойн? Валута ли е, или е цифрова версия на златото? Може би и двете? Краткият отговор е, че биткойнът е създаден като валута, но неговият дефлационен характер и основните му характеристики – децентрализация, неизменност, P2P характер – всичко това го прави желано съхранение на стойност на теория.

Като такива колебанията на цените не могат непременно да се разбират като тези на дадена валута. Биткойнът няма лихвени проценти, процентът на инфлация – дефлация – е неуловим, а покупателната му способност е функция на търсенето, тъй като зад него няма национална икономика.

Приемането на биткойни като функция на търсенето

Но дори и да няма национална икономика зад себе си, биткойн може потенциално да извлече всички предимства от използването в цял свят за всякакъв вид транзакции. Следователно осиновяването е ключов показател, за да се опитаме да разберем търсенето и чрез него колебанията на цените на биткойн. Ако осиновяването се увеличи, тогава повече хора ще могат да използват биткойн за ежедневните си транзакции. Това трябва да тласне цените нагоре и това е част от причината, поради която Гавин Андресен пусна първия кран за биткойн.

Приемането на биткойни влияе върху цената.

Биткойн като магазин за стойност

Въпреки това осиновяването не е толкова ясна метрика. Има хора, които не използват биткойн като валута. Те по-скоро го виждат като запас от стойност. Тези хора са осиновители на биткойни, но те използват криптовалутата по същество, за да се хеджират от традиционната икономика.

Напоследък хората в страни по света все по-често възприемат стойността на BTC като запас от стойност. Венецуела и Аржентина са добри примери за това как биткойн може да бъде приет и за съхраняване на стойност, хеджиране срещу бедствия във фиатния свят и преодоляване на контрола върху капитала. Все повече хора се обръщат към него в условията на централни банкови кризи и нарастващи нива на дълга, но тези хора не харчат непременно своите монети.

Спекулация: Основният двигател на волатилността на цените на биткойн

Като се има предвид, че хората, които приемат биткойн като валута, го използват за консумация, а тези, които го използват като хеджиране, е малко вероятно да го похарчат, тогава би трябвало да е лесно да разберем защо цените на биткойните се колебаят толкова много. Но това не е така, защото има трети клас осиновители на биткойни: спекулантите. Тези хора не се интересуват от хеджиране или консумация. Единственото, което гледат, е цената по отношение на фиат.

Поради липса на регулаторни ограничения и малък размер на пазара, спекулантите могат да преместят цените на биткойн в своя полза. Тези, които са били в играта достатъчно дълго или са наблюдавали тенденциите, знаят точно как да играят с волатилност, за да получат огромни печалби. Те са основната причина цените на биткойните да се колебаят толкова много.

Волатилността на цените на биткойни в низходящ тренд

Дори ако спекулантите са най-вече отговорни за колебанията на цените на биткойн, напоследък наблюдаваме тенденция на спад в този показател. Изглежда твърде много спекуланти вече знаят твърде много и затова волатилността на Биткойн е намаляла. Диаграмата по-долу показва:

Диаграма от: buybitcoinworldwide.com

Волатилността на цените на биткойн все още е далеч от 2% -7% процента абсолютна месечна цена променя това злато, крайният исторически запас от стойност е показан. Но тя намалява, което вероятно ще насърчи повече инвеститори с по-малък апетит за риск да навлязат на пазарите. Парадоксално е, че по-нататъшното намаляване на колебанията на цените на биткойни може да доведе до повече инвеститори, които предвид ограниченията в предлагането трябва да повишат цените. Това отчасти може да е причината цените на биткойните да се възстановяват стабилно от началото на годината. Надяваме се, че тази тенденция ще продължи и ще видим по-здравословен растеж с повече осиновители, които влизат и остават за по-дълго.

Previous Post
Hard Fork Ativado pelo Usuário: O Plano de Contingência Bitmain BIP148 UASF
Next Post
Една (битова) монета да ги управлява всички? – Транзакции, вилици, мащабируемост и децентрализация