15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://harowo.com 300 0
theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

Странният случай на биткойн ETF

Биткойн ETF

SEC – Комисията за ценни книжа и борси, регулатор на правителството на американския финансов пазар – разглежда няколко заявления за биткойн ETF. ETF работи като акции на фондовия пазар, като инвеститорите незабавно могат да купуват или продават акции. Тези акции се основават на стойността на базовите активи, които ETF представлява. В случай на биткойн ETF, изглежда, че единственият актив, с който търговците ще могат да търгуват, е биткойн. Ако случаят е такъв, тогава тези инициативи на ETF могат да бъдат едни от най-странните финансови активи, изобретени някога.

Просто купете няколко монети, вместо да купувате акции, базирани на биткойн

Само мисленето за биткойн ETF може да причини главоболие на всеки анализатор. В края на краищата е много трудно да се оправдае каквато и да е инвестиция във фонд, който представлява стойността на цифров актив. ETF би имало смисъл, ако включва кошница с криптовалути или биткойн и акции на електрически компании, които предоставят електричество на биткойн миньори и малко злато например. В този случай опциите за ETF, които SEC разглежда, не включват други активи освен биткойн.

Следва списък с причини, поради които такъв биткойн ETF се противопоставя на логиката:

  • ETF, базиран на суровини, има смисъл, тъй като инвеститорите не са задължително да имат достъп до място за съхранение и логистичните изисквания за директно закупуване на стоки и задържането им.
  • Инвеститорите могат да купят колкото биткойн искат и всичко, от което се нуждаят, е твърд диск или хардуерен портфейл да го съхраняват, ако искат да запазят инвестицията си офлайн.
  • Директното закупуване на биткойн е по-добре за инвеститорите, тъй като те няма да трябва да плащат такси. Покупката в ETF или друг вид финансов актив, търгуван на фондова борса, включва заплащане на такси.
  • Биткойнът е доста ликвиден. Всъщност директното държане на монети може да даде на притежателя по-голяма ликвидност, отколкото да купува акции на биткойн ETF. Има по-голям шанс да се намери някой, който желае да купи монети, отколкото да се намерят хора, които желаят да купят акции на ETF въз основа на тези монети, тъй като те са цифрови.
  • Времето за борсова търговия е ограничено; търговията с биткойни работи 24/7. Това означава, че инвеститорите са по-добре да купуват актива директно, защото могат да го разтоварят по всяко време, вместо да работят в рамките на графиците на фондовите борси.

Има ли Bitcoin ETF някакви предимства?

Въпреки всички причини да не се купуват нито един от предложените ETF, дори ако SEC ги одобри, някои инвеститори, които са на оградата в момента, всъщност могат да ги намерят за по-приятелски, отколкото да притежават директно биткойн. Първо и най-важно, тези инвеститори ще могат да купуват в ETF чрез доверената си финансова институция или мениджър на фондове. Освен това инвеститорите на ETF няма да се налага да откриват друга сметка при доставчик на финансови услуги, която те не знаят, за да влязат в резултата от актива, и ще могат да пазят средствата си в щатски долари.

Биткойн ETF инвеститорите са уязвими за волатилност

Въпреки всички тези възприемани предимства, те все още ще бъдат толкова уязвими на резки промени в цените, колкото самите притежатели на биткойни. Това произтича от факта, че всеки биткойн ETF ще трябва да се увери, че държи достатъчно монети, за да гарантира, че неговите инвеститори действително купуват в актива. В резултат цените на биткойните могат да станат много по-нестабилни. ETF биха донесли много повече пари на сравнително малък пазар чрез инвеститори, които не разбират непременно как работи криптовалутата и не са наистина заинтересовани да я използват.

Сатоши Накамото не би харесал това нито малко!

Няма съмнение, че пуристите, както и самият Сатоши Накамото (себе си / себе си) биха били напълно разгневени от възможността да имат биткойн ETF. Няма начин те да подкрепят използването на биткойн като пълномощник за повече посредници, за да се възползват от това, което може да се превърне в силно спекулативен инструмент, който не е задължително да присвоява правилната стойност на какъвто и да е вид базисен актив. Това прави цялата инициатива за биткойн ETF още по-странна. Ако успее, биткойнът може да се превърне в помощник на посредници и спекулации, както и в инструмент, който прави малцината по-богати за сметка на многото.

Как може да работи разумен биткойн ETF?

Малко биткойн пуристите биха могли да направят, за да възпрепятстват всякакъв вид биткойн ETF инициатива. Въпреки това може да има някаква средна позиция, която може да доведе до по-голяма стойност за инвеститорите, инициативите на ETF и потребителите на биткойн. Би било по-разумно да се проектира биткойн ETF, който притежава повече базови активи, отколкото просто биткойн. По-разумно би било закупуването на акции на компании, които генерират електроенергия за добив на криптовалути, придобиването на повече криптовалути, които да се предлагат на инвеститорите като базови активи, и дори да има процент от ETF, инвестиран в други базови активи като благородни метали. Това също ще послужи за намаляване на инвеститорския риск и волатилността на цените на биткойн, като едновременно с това добави някаква стойност, която по някакъв начин би оправдала таксите за търговия. Междувременно всичко зависи от SEC. Нито едно от предложенията за ETF за биткойни не изглежда разумно или логично; те са доста странни, ако не и направо нелепи.

Previous Post
Plano de Bitcoin do Partido Pirata da Islândia
Next Post
Kraken и Poloniex се разбиха поради DDoS?