15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://harowo.com 300 0
theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

Наистина ли светът се нуждае от интернет на Илон Мъск?

елон мускус космекс

В края на 2016 г. Илон Мъск, основателят на проекта SpaceX, разработи технология, която може да осигури интернет навсякъде по света. Той планира да създаде глобална високоскоростна връзка до 1 Gb / sec, използвайки „космически“ Интернет, доставен от орбитата на Земята. SpaceX поиска от Комисията FCC разрешение за орбита около 1 600 сателита като първа стъпка, до 2 825 сателита в рамките на 6 години от началото на проекта и над 12 000 сателита до 2027 г..

Къде са те сега?

От април 2018 г. компанията пусна тестов сателит – Falcon 9 – който ще бъде тестван в орбита през следващите 2-3 месеца. Първият модерен космически кораб ще бъде изстрелян тази година. Мъск заявява, че глобалният Интернет всъщност няма да работи до средата на следващото десетилетие.

Компанията изгаря милиарди долари и претърпява огромни загуби; и ако не започне да печели, рискът от фалит е реален. Многобройни анулирания на ракетни изстрелвания, грешки в изчисленията и слухове за предстоящия фалит на Tesla отблъснаха развитието на SpaceX от няколко години.

Откакто се присъедини към борсата през 2010 г., Tesla е похарчила над 10 млрд. Долара – необичайно голяма сума за публична компания с такъв размер, според Тони Саконаги, анализатор от Бернщайн, цитиран в Wall Street Journal Илон Мъск разработва няколко проекта едновременно и може би затова никой от тях не е усъвършенстван – Илон просто не е достатъчно фокусиран върху нито един проект.

Проблеми с изпълнението

Орбита около 12 000 сателита не е лесна задача. Компанията SpaceX получи одобрение от комисията на FCC за изстрелване на сателити през 2018 г..

Проектът има няколко ключови проблема:

  • Първо, по-голямата част от сателитите все още не са построени. Откъде ще дойдат парите за цяла армия космически кораби?
  • На второ място, този брой спътници в орбита ще замърсят значително космическото пространство. Мъск казва, че сателитите ще бъдат изпратени обратно на Земята в края на техния експлоатационен живот.
  • Трето, не е постигнато споразумение с Международния съюз по далекосъобщения. Всички опити до момента са завършили с неуспех.

Високи разходи за изпълнение на проекта

Инвестициите в SpaceX са достигнали 10 млрд. Долара до 2015 г. Но през 2018 г. инвестициите се пазят в тайна, макар че по непотвърдени данни те са достигнали 75 млрд. Долара. Проектът обаче все още не е преминал от етапа на тестване. Това кара хората да поставят под съмнение бъдещото съществуване на SpaceX и необходимостта от нови, по-смели решения.

Алтернативен иновативен световен Wi-Fi проект

SpaceX не е единствената компания в света, която предлага решение за безплатен глобален интернет. Световен Wi-Fi наскоро обяви разработването на децентрализирана Wi-Fi услуга, използваща блокчейн технология. Проектът ще бъде изпълнен изцяло през следващите 2 години.

Проектът се основава на международна мрежа от рутери, включително местни. Всеки собственик на рутер може да разпространява безплатен Wi-Fi, като предоставя достъп на гости на други потребители и печели криптовалута. Регистрираните потребители гледат кратка реклама, когато са свързани с интернет и след това я използват безплатно. В замяна собствениците на оборудване печелят криптовалута, която може да бъде заменена за всяка валута в света. Рекламодателите достигат до своите целеви аудитории на оптимална цена.

световния wifi

По какво се различава от проекта на Илон Мъск?

Проектът създава нов модел Wi-Fi, базиран на вече съществуващи частни рутери, обединени от една блокчейн платформа. Използването на блокчейн дава ново ниво на доверие и прозрачност за всички операции. Собствениците на почти всеки частен рутер могат да се свържат с платформата и да станат част от децентрализирана Wi-Fi мрежа.

Екипът отзад Световен Wi-Fi има голям опит в проекти, базирани на Wi-Fi, с две успешни компании, които продължават да се развиват на интернет пазара. Първият е Radius Wi-Fi, система, която предоставя Wi-Fi горещи точки с интегрирана идентификация на потребителите на базата на абонамент. Вторият проект е Adrenta, платформа за създаване на автоматизирани рекламни кампании в публични Wi-Fi мрежи. През 2017 г. броят на горещите точки за Wi-Fi, участващи в този проект, се е увеличил с 784% в 80 града.

Минимално време и разходи за изпълнение

За разлика от SpaceX, който ще отнеме десетилетия, за да завърши мисията си, Световен Wi-Fi програмата ще се изпълни изцяло под 3 години.

Етапи на развитие:

  1. До март 2019 г. – планирани са 3 000 000 функциониращи точки, с безжична интернет връзка по целия свят.
  2. До декември 2019 г. – 8 000 000 свързани рутери ще бъдат достъпни за потребителите.
  3. До началото на 2021 г. – целият свят ще бъде оборудван с безплатен Wi-Fi, с планирани над 20 000 000 точки за свързване.

Заключение

Революционерът Световен Wi-Fi Проектът предлага на всички възможността да споделят интернет и дори са разработени специални антени за подобряване на качеството на Wi-Fi приема. За изпълнението на проекта са необходими много по-малко време и по-ниски разходи. Всичко това дава повод за размисъл: наистина ли се нуждаем от SpaceX? Особено тъй като вече съществува готово решение, което позволява на обикновените потребители да печелят пари точно сега.

Световен Wi-Fi вече е събрал над 17 милиона долара по време на продажбата на токени, която ще продължи до 18 май 2018 г. или докато бъде достигната твърдата граница от 25 милиона долара. Въз основа на събраните до момента средства, екипът е готов да разгърне световната Wi-Fi мрежа в цяла Европа и повечето страни от азиатския регион.

Previous Post
Plano de Bitcoin do Partido Pirata da Islândia
Next Post
Kraken и Poloniex се разбиха поради DDoS?