15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://harowo.com 300 0
theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

Какво е Monero (и по какво се различава от биткойн)?

какво е monero

Monero е най-известната анонимна криптовалута на пазара до момента. Той има различни функции за поверителност, които позволяват на подателите и получателите да останат анонимни, докато знаят, че транзакцията не може да бъде проследена. По този начин Monero се обърна към ключов проблем, който мнозина Биткойн потребителите са се оплаквали и преди и това е само една от характеристиките, на които Monero е показал своето превъзходство над биткойните. Други функции, които тази криптовалута има, ще гарантират, че няма да се сблъска с много от проблемите, с които биткойн се сблъсква сега, като проблем с размера на блока или проблеми с централизирането на копаенето.

Произходът на анонимната криптовалута

Произходът на тази криптовалута предоставя контекста, в който нейните разработчици разбират и прилагат кодирането, необходимо за преодоляване на някои от най-очевидните недостатъци на Биткойн. Всичко започна през май 2014 г., когато потребител с прякор „Благодарен за днес“ пусна кодовата база за Monero на един от форумите за биткойн. Криптовалутата започна да събира следното. В рамките на един месец „Благодарен за днес“ не се съгласи с резултата от гласуването, взето по решение за развитие. Това несъгласие предизвика разклонение от членовете на общността Monero, които поеха развитието на монетата оттогава.

Уникални характеристики на Monero

Ето някои от функциите, които правят Monero уникален и анонимен и го отличават от повечето от най-големите налични криптовалути:

  • Той използва протокол Cryptonote: Непроследими плащания, транзакциите не могат да бъдат свързани, устойчив на блокчейн анализ и егалитарно доказателство за работа.
  • Намалете разликата в производителността между CPU, GPU и ASIC миньори, за да осигурите равни условия за CPU миньори.
  • Monero става анонимен чрез използването на еднократни сигнали за пръстен и скрити адреси, което води до пасивен децентрализиран механизъм за смесване на монети при всяка транзакция.
  • Само подателят и получателят на плащането ще знаят от кого са дошли средствата и на кого са отишли ​​тези средства.
  • Разработчиците на Monero искат да добавят още 2 функции за поверителност към своите транзакции: функция, която прави сумите на транзакциите невидими, и функция за премахване на връзката между IP и подателя.
  • Viewkey позволява на всеки, който иска да разкрие своите транзакции, да ги покаже на други хора. Разкриването е строго доброволно.

Monero се разграничава от биткойн

Освен подобрените функции за анонимност, които се харесват на много потребители на криптовалута, има и други технически характеристики, които правят тази криптовалута желана. Главен сред тях е функцията с променлив размер на блока, която позволява на блоковете да се различават основно по размер, като се адаптират към нуждите на транзакцията на мрежата. Освен това, Monero е леко инфлационна монета, за която възнаграждението за копаене на блокове ще остане постоянно за по-дълго време. Блоковите награди са определени на 0,3 единици – единиците са съкратени като XMR, което е за Monero това, което BTC е за биткойн.

Доставката на монети също следва много уникален модел. Има около 18 милиона XMR, разпределени за първоначални емисии за период от около 8 години. След като тази сума бъде добита, мрежата на Monero е свързана с кабели, за да осигури ниво на инфлация малко под 1%. Това ще бъде направено чрез опашно излъчване на монети, което ще гарантира, че мрежата няма да свърши напълно на определена дата. Тази функция трябва да противодейства на дефлационните ефекти, които са често срещани при биткойните, като например трупане на монети за целите на спекуланта.

Monero Mining

Monero споделя ключова характеристика с Bitcoin: функцията за доказателство за работа. Тъй като обаче в системата има твърди кабелни разпоредби за предотвратяване на централизирането на копаенето, ефективността на копаенето на процесора вероятно ще продължи по-дълго, отколкото при други блокчейн проекти. Това не означава, че Monero е устойчив на ASIC, но системата е създадена, за да оскъпява потребителите при въвеждането на специализирано минно оборудване.

Извличането на GPU е настроено по такъв начин, че стимулира добива на пул, тъй като процесът на добив изисква памет. Това е резултат от AES-интензивния и тежък памет доказателство за работа механизъм. Тези характеристики намаляват предимствата на GPU копаенето и го правят по-добре предприето от пула за копаене. Соло миньорите се насърчават да използват процесора си.

Портфейли Monero и други функции

Като се има предвид, че Monero е напълно независим от Bitcoin и други подобни блокчейн проекти, не може да разчита на разработването на инструменти за други блокчейн проекти. Ето защо се работи по разработването на портфейл за графичен потребителски интерфейс на Monero – GUI. Докато не се разработи GUI, потребителят ще трябва да използва портфейла от командния ред или по-удобния за потребителя уеб портфейл.

Как да купя Monero (XMR)

Купете Monero с кредитна карта

Changelly – Changelly е борса за криптовалута, която ви позволява да купувате монета Monero XMR с USD или EUR. Changelly предлага интуитивен потребителски интерфейс и добри обменни курсове. Ето го Ръководство на Changelly за закупуване на биткойн и криптовалута на тяхната платформа.

Купете Monero от Changelly

Търгувайте с Monero на борса

Binance – Binance е една от най-големите борси за криптовалути в света. Той може да се похвали с една от най-бързите скорости на обработка на поръчки и поддържа множество езици. Можете да обменяте в Binance, като първо депозирате с Ethereum или Bitcoin, след което обменяте един от тях на Monero.

Обменяйте Monero в Binance

HitBTC – HitBTC е глобална платформа за търговия с мултивалутна поддръжка, работеща от 2013 г. Борсата разполага с пазари за търговия с цифрови активи, токени и ICO и предоставя широка гама от инструменти, както и стабилно време на работа Можете да обменяте Bitcoin или Ethereum за Monero (XMR) в HitBTC.

Обменяйте Monero в HitBTC

Previous Post
Hard Fork Ativado pelo Usuário: O Plano de Contingência Bitmain BIP148 UASF
Next Post
Една (битова) монета да ги управлява всички? – Транзакции, вилици, мащабируемост и децентрализация