15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://harowo.com 300 0
theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

Мястото на биткойните сред световните валути през 2018 г.

Мястото на боткойните сред световните валути през 2018 г.

Всеки, който се измъкне от криптосферата и разглежда макроикономическите показатели, би трябвало да забележи тревожна тенденция. Биткойнът – ако приемем, че това е валута – се е потопил спрямо щатския долар, но валутите на някои ключови развиващи се страни също. В случая с тези страни спадът породи страхове от предстояща рецесия, която скоро може да се разпространи по целия свят. Когато сравнявате тези 4 икономики с биткойн, е важно да имате предвид ключовата характеристика, която наистина ги разделя една от друга: паричните характеристики и как това влияе върху способността им да придобиват дългове.

Приказка за 1 монета и 4 валути на Fiat

Преди да влезем в цифрите и как дългът е критична променлива тук, е важно да посочим върху кои държави ще се фокусираме. Запалените потребители на макроикономически данни може би вече са разбрали, че въпросните държави са: Индия, Бразилия, Турция и Аржентина. И четирите от тези страни видяха валутите си рязко да намалят спрямо щатския долар тази година – точно като биткойните.

Едногодишна диаграма USD-INR. Източник: Bloomberg

Обикновено тези страни се смятат за 20-те най-големи икономики на земята – Аржентина е паднала на 21-во място в някои списъци. При сравняване на пазарната капитализация на биткойн с техния БВП е възможно да се види, че в момента тя е около 1/6 от размера на аржентинската икономика, най-малката от тези 4 икономики. По отношение на населението, Индия, Бразилия, Турция и Аржентина заедно представляват около 1 656 милиона души, докато Биткойн, ако вземем под внимание притежателите на монети, може да има някъде между 6 милиона и 13 милиона потребители – в зависимост от оценките, които разглеждате.

Едногодишна диаграма USD-BRL. Източник: Bloomberg

Мощност

Това прави Биткойн „по-богата икономика“ на глава от населението, отколкото която и да е от тези 4 държави, но все още е твърде малък, за да може дори да се сравнява с всяка от тези държави в абсолютно изражение. Ако биткойнът беше държава и нейната пазарна граница може да се приеме за нейния БВП, той ще се класира на 63-то място в света, поставяйки се между Еквадор и Украйна. По отношение на населението тя може да бъде толкова малка, колкото Никарагуа, или дори по-малка.

Едногодишна диаграма USD-TRY. Източник: Bloomberg

Цените на валутите рязко падат

След като поставим биткойн в контекст в сравнение с други световни икономики, е възможно да сравним как се справя всяка валута, като разберем относителната тежест на всяка в рамките на глобалната икономика. Имайки това предвид, тези цифри са просто тревожни. Ето колко е потънала цената на всяка валута спрямо щатския долар от началото на 2018 г .:

  • В Индия цената на рупията – INR – потъна с около 20% спрямо щатския долар досега през 2018 г..
  • Бразилският реал – BRL – се представи по-зле, като досега спадна с около 27% спрямо щатския долар до момента.
  • Турция, страна, която напоследък е в заглавията на главите поради раздора със САЩ и последвалата загуба на доверие в икономиката й, има лира – TRY – с около 44% спрямо зелените пари до момента тази година.
  • Положението на Аржентина е още по-лошо. Аржентинското песо – ARS – е имало толкова стръмен спад, че е по-добре да го опишете, отколкото да го изброите в цифри: закупуването на един долар с ARS ще струва повече от два пъти повече сега, отколкото през януари.
  • За сравнение, спадът на Bitcoin с 53%, макар и болезнен, не е толкова тревожен.

Едногодишна диаграма USD-ARS. Източник: Bloomberg

Биткойн в контекст

Болката, която притежателите на биткойни изпитват с този спад от 53%, не е толкова силна, колкото болката, която Индия, Бразилия, Турция и Аржентина преживяват след спада на валутите си. Това произтича от факта, че в системата на Биткойн не е възможен дълг, докато страните имат навика да придобиват дълг на различни нива, за да функционират.

Голяма част от дълга, който тези държави са придобили, е деноминирана в щатски долари. Със спада на валутите си тези държави ще затрудняват още по-трудното си обслужване на дълга си. Аржентина и дори Турция биха могли по подразбиране, разпространявайки неразположение на други места по света. Случаят с Аржентина е особено обезпокоителен, като се има предвид, че наскоро централната банка повиши лихвените равнища до 60% и дори тогава не можа да спре маршрута на своята валута.

Биткойнът може да бъде по-безопасен

Ако Аржентина и Турция продължат да падат, Бразилия може да бъде следващото домино. Индия може да последва, макар че може да не стигне толкова надолу, колкото останалите три. Независимо от това заразата ще се разпространи неизбежно. Повечето страни по света се дължат на дългове. Самото правителство на САЩ вече има доста неизползваем дълг. Тогава биткойн би могъл да се превърне в единствения от групата, който е успял да избегне тази надвиснала дългова криза. Това е тревожно, защото ако има мащабен световен икономически колапс, животът на милиони хора ще бъде в опасност и съдбата на света ще бъде заложена. Дори ако цените на биткойните пробият покрива в резултат и притежателите на биткойн в крайна сметка са незабавни милионери или милиардери, цената за плащане ще бъде твърде висока.

Тази статия не представлява инвестиционен съвет от какъвто и да е вид. Читателят носи отговорност за всички избори, направени въз основа на информацията, представена в тази статия. DYOR!

Previous Post
Plano de Bitcoin do Partido Pirata da Islândia
Next Post
Kraken и Poloniex се разбиха поради DDoS?