15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://harowo.com 300 0
theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

Наистина ли Crypto се нуждае от институционални инвестиции?

Биткойн институционална инвестиция

Много е писано за необходимостта от институционални инвестиции в крипто, особено по отношение на инжектиране на ликвидност на пазара и увеличаване на приемането. Институционалните инвестиции биха „доказали“, че тези нови валути могат да предложат типовете финансови продукти и услуги, които традиционните пазари търсят. Това не е без същество – в края на краищата колко полезна е всяка форма на пари или валута, ако не може да се използва при размяната на стоки и услуги. От друга страна, движението на кифърпънк и биткойн се появиха, за да се противопоставят на съществуващата финансова система, гафовете на частичното резервно банкиране и Уолстрийт. Сатоши Накамото и други cypherpunk определено не мислеха за фючърсите на Bakkt, когато Bitcoin беше пуснат, и започнаха да се застъпват за децентрализация.

Биткойн и други криптовалути не се нуждаят от институционални инвеститори; те се нуждаят от осиновяване. В световен мащаб има увеличаване на приемането без участието на институционални инвеститори, които просто търсят фиат печалба. Има повече доставчици, които приемат плащания с биткойн, както и плащания, деноминирани в други алткойни. Има още решения за плащане от Fiat към crypto и crypto-to-fiat и вълнуващи нови разработки като Lighting Network и MimbleWimble.

Заплаха за съществуваща система

Крипто канал в YouTube с точност задава въпроса защо, ако биткойн и други криптовалути оспорват долара и Уолстрийт, институционалните инвеститори ще се интересуват от подкрепа за крипто? По-специално, той посочва, че Bakkt, предполагаем фючърсен договор за биткойн, който трябва да бъде доставен във „физически“ BTC и чиито собственици притежават NYSE и ICE, изглежда няма механизъм за доставка на BTC след изпълнение на договор. Събеседниците в този канал в YouTube твърдят, че всичко изглежда като начин за натрупване на BTC, без изобщо да се урежда договор в BTC.

Коментари от забележителни фигури като изпълнителния директор на CME Group Лео Меламед може да предоставят известна вяра на традиционните финансови институции, атакуващи крипто. Неотдавнашното му изявление пред Ройтерс в интервю очертава ясно какво търсят институционалните инвеститори. Меламед каза, че „ние ще регулираме, правим биткойните не диви, нито по-диви. Ще го укротим в обикновен инструмент за търговия с правила. “

Цени на деривативно изкривяване на биткойни

Отвъд тази спекулация обаче е аргументът, че дериватите оказват влияние при изкривяване на пазара. Ако традиционните финанси искат да атакуват BTC, биха могли да го направят, като въведат деривати. Федералният резервен банк на Сан Франциско дори предположи, че сривът на цените през 2018 г. може да се дължи на пускането на CME биткойн фючърси, които се уреждат в брой:

Предполагаме, че бързото покачване на цената на биткойн и неговият спад след издаване на фючърси на CME е в съответствие с динамиката на ценообразуването, предложена другаде във финансовата теория, и с наблюдаваното по-рано търговско поведение. А именно, оптимистите наддават цената, преди финансовите инструменти да са налице, за да ограничат пазара (Fostel и Geanakoplos 2012). След като пазарите на деривати станат достатъчно дълбоки, натискът от страна на песимистите на къси продажби води до рязък спад в стойността.

Как пазарните изкривявания поддържат изкуствено ниската цена за предшественика на BTC: Злато

Погледът към златото помага да се разбере как институционалните инвестиции могат потенциално да изкривят пазара на биткойн. Накратко, един субект (ICE бенчмарк администрация, съставен от няколко банки, надзорен комитет и група от вътрешни и външни членове на председателя), има правата върху процеса на определяне на цената на златото. Както казва SBC златото: търговците използват предимно два модела за ценообразуване, за да оценят потенциалната инвестиционна стойност на златото:

  • Цена на фючърсите за злато – Цените на фючърсите на златото служат като основа за LBMA цената на златото. Това са договори за физическа доставка на определено количество злато на определена дата в бъдеще. Множество фактори определят цената на фючърсния договор на златото: спот цената на златото; прогнозираните промени в предлагането и търсенето на благородния метал; приблизителните разходи за транспортиране и съхранение на физическото злато; и безрисковата норма на възвръщаемост за притежателя на златото. Тъй като физическото злато не се доставя веднага при покупка, тези сделки са предимно електронни. Те също са силно рискови поради непредсказуемия характер на факторите на търсене и предлагане.

COMEX е най-голямата борса за търговия със златни фючърси в света. Там се търгува и със злато и други благородни метали.

  • Златна спот цена – Цената на златото, която трябва да бъде доставена веднага след покупката, се нарича спот цена. Ако трябва да осредните нетната стойност на всички търгувани в момента фючърсни договори за злато за най-близкия месец, ще получите спот цената на златото. На нормален пазар цените на фючърсите на златото са много по-високи от спот цената на златото. Въпреки това, във времена на извънредно търсене на физическо злато, спот цената може да бъде по-висока от цената на фючърсите.

Изкривяването на действителната цена възниква, защото когато се създаде дериват, той отклонява търсенето и предлагането от основната стока. В случая на злато институционалните инвеститори са усвоили физическото търсене чрез непрекъснато излъчване на нетни къси позиции, които като цяло имат цени, отколкото биха били иначе.

Новият златен стандарт

Ако биткойн действително заплашва да се превърне в новото злато за децентрализирана икономика, лесно е да се мисли, че тези, които са се възползвали от падането на златния стандарт, се стремят да го „укротят“ по сходни начини, които са използвали върху златото. Ако не друго, институционалните инвеститори виждат (или все още не) необходимостта да навлязат на пазара на биткойн, за да го изкривят в опит да омаловажат истинската му стойност. Това, от което се нуждаят, е да признаят бъдещето на икономиката вече не е в техните ръце; новата икономика не се нуждае от тях.

Previous Post
Plano de Bitcoin do Partido Pirata da Islândia
Next Post
Kraken и Poloniex се разбиха поради DDoS?