15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://harowo.com 300 0
theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

При копаене на комплекти на биткойн

Копаене на биткойни

Един ден в далечното бъдеще слънцето ще залезе върху Биткойн. Срокът на валидност на валутата е определен от самото й създаване, поне по отношение на наградите за добив. С фиксирано предлагане от 21 милиона монети, намаляване на наградите за добив и увеличаване на трудността за добив, добивът за награда става все по-малко печеливш. Извличането на биткойни обаче предоставя ключова услуга за мрежата, което прави сценария на „последната монета“ особено абстрактен.

Миньори, предоставящи финансови услуги

Мнозина могат погрешно да мислят, че след като наградите за добив достигнат 0 биткойни, миньорите ще изчезнат, но системата ще остане. В действителност системата е изградена така, че миньорите да предоставят услуга за регистрация на транзакции, а не само да извличат блокове за награда. Това означава, че на миньорите се присъжда награда с монети и след това могат да се възползват от такси, взети чрез записване на транзакции в публичната книга. Извличането на биткойн всъщност произвежда само блок. Системата е просто свързана, за да присъжда непрекъснато намаляваща награда за тези, които инвестират в „изкопаване“ на този блок. Това служи за насърчаване на широкото разпространение на информация за транзакциите и предотвратяване на 51% атаки, осигурявайки сигурността, която мрежата изисква.

На теория миньорите биха могли да бъдат обезкуражени от добива, ако наградите за биткойн за открит блок намалят под разходите, необходими за покриване на енергията и изчислителната мощност, инвестирани в откриването на блока. При по-малко миньори атаката с 51% е по-вероятна. По-малкото майнери означава по-голяма уязвимост в системата, но системата трябва да се балансира. В този момент таксите за транзакции трябва да стартират и да помогнат за балансиране на рентабилността на пускането на блоковете, като поддържат миньорите активни.

Ако приемем, че таксите за транзакции не са достатъчни, за да направят това доказателство за работоспособност печеливша, тогава добивът на биткойни определено трябва да изчезне, когато бъде извлечена последната монета. Това представлява екзистенциална заплаха за биткойн икономиката като цяло. Миньорите ще трябва да започнат да търсят възвръщаемост на инвестициите си другаде в системата. Това само ще доведе до увеличаване на таксите за транзакции. Дори тогава поддържането на тяхната услуга за транзакции онлайн ще се превърне в ценова война: ако таксите са твърде ниски, това може да не е изгодно за повечето миньори.

Зависимост от Фиат

Настоящите миньори могат да записват тези транзакции в регистъра на много малка цена или дори да изберат да го направят безплатно. Това е така, защото откриването на блока само по себе си в момента носи достатъчно добро възнаграждение от системата, за да могат да се концентрират по-малко върху начисляването на такси за транзакции. Намаляването на наградите не само ще повлияе на ставките на таксите, но и ще окаже влияние върху централизацията на блоковете, което от своя страна увеличава уязвимостта на системата до 51% атаки. Това може да доведе до по-бърз спад на биткойн системата, ако тя не може да разчита на fiat, за да осигури предпазна мрежа. Както всяка стока или валута, Bitcoin има фиат стойност. Ако таксите са достатъчно малки от гледна точка на биткойн, но оценката на биткойн по отношение на фиат нараства достатъчно, малките такси биха могли да бъдат достатъчно печеливши.

Оценката на биткойн във фиатно изражение зависи от това колко е преплетена с други фиат валути. Търсенето на биткойн е решаващ фактор, за да се даде възможност за фиатна защитна мрежа за майката на всички криптовалути. Икономическата логика предполага, че ако има достатъчно търсене на биткойн – ако търсенето е достатъчно нееластично – тогава нарастващите цени на биткойн ще напредват във фиат. Това означава, че намаляването на наградите от монети от копаенето няма да намали непременно рентабилността, предотвратявайки сценария на Страшния съд. Освен това, при нееластичен сценарий на търсене, добивът би имал смисъл след присъждането на последната награда за Биткойн – ако има останали допълнителни транзакции за удостоверяване.

Таксите за транзакции могат потенциално да струват достатъчно, за да си струват майньорите, но ако не са, малките транзакции са изложени на риск. Биткойн може да се превърне в мрежа, в която се обработват само големи транзакции, тъй като малките няма да донесат достатъчно печалба. Това би било още една причина да се мисли за заместител на Биткойн. По принцип единственият атрибут, необходим за замяна на биткойн със система, която възпроизвежда неговата функционална стойност, е достатъчно приемане – достатъчно потребители, които ще му се доверят.

Загуба чрез заместване

Следователно еластичността на търсенето на биткойни ще бъде повлияна от наличието и приемането на потенциални заместители. Всяка криптовалута, която работи по подобен начин, може да замести биткойн. В светлината на възможността за заместване, аргументът за нееластичното търсене на биткойн изглежда по-слаб. Възможно е дори заместването на Биткойн да започне преди да бъде добит последният Биткойн. Това означава, че биткойн потенциално се сблъсква с намаляваща възвръщаемост от добива не само от наполовина на наградите за откриване на блокове, но и от девалвация по отношение на фиат поради нарастването на заместителите.

Слънцето ще залезе върху Биткойн империята

Тъй като майнерите не само пускат в обращение нови монети, но също така служат като активиращи транзакции, съхранители на записи и доставчици на сигурност, след като вграденият механизъм за възнаграждение за тяхната работа бъде изразходван, потребителите ще трябва да започнат да плащат за тези услуги повече. Това означава, че системата без такси, рекламирана от Биткойн, ще изчезне. Таксите може дори да не донесат достатъчна печалба за миньорите, за да продължат да работят, след като бъде извлечена последната монета. Това ще направи търсенето на биткойн зависи от няколко други фактора, като неговата стойност във фиатно изражение. В крайна сметка Биткойн не може да се откаже от зависимостта от доверието на обществеността, но обществеността може да реши да инвестира доверието си в други криптовалути, ако условията, които позволяват евтини транзакции и други предимства, произтичащи от използването на Биткойн, се откажат. Ако на хоризонта изгрее достатъчно разумен заместител, биткойн вероятно ще влезе в здрача, оставяйки след себе си плодовете на блокчейна, за да се хранят неговите наследници.

Previous Post
Plano de Bitcoin do Partido Pirata da Islândia
Next Post
Kraken и Poloniex се разбиха поради DDoS?