15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://harowo.com 300 0
theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

Какво се случва с непотвърдените транзакции с биткойн?

непотвърдени транзакции с биткойн

Биткойн транзакциите са ясни за всички, след като стигнат до местоназначението си. Съществува хеш на транзакция, който всеки може да провери в blockchain explorer и след 2 или 3 потвърждения тази транзакция е надеждна за всякакви цели. Но какво се случва, когато чакате първото потвърждение? Къде отиват непотвърдените биткойн транзакции и как се сортират? Ето отговорите на тези въпроси, без да ставате прекалено технически.

Как работят потвържденията за транзакции с биткойн?

За да разберете какво се случва с непотвърдени биткойн транзакции, е необходимо да разберете как работи цялата система:

 • Транзакцията е съобщение, изпратено до мрежата, което включва публичния ключ на биткойн адрес, подпис, съответстващ на частния ключ, количество изпратено биткойн и адрес на получателя.
 • Когато се излъчва нова транзакция, тя завършва в мемпул (пул памет), с други транзакции, които чакат потвърждение.
 • Майньорите / възлите взимат транзакциите в мемпула и потвърждават, че адресът, от който се изпраща Биткойн, съществува и има достатъчно средства за изпълнение на транзакцията.
 • След това майньорите потвърждават тези транзакции, като ги маркират по време на блок, който се добавя към блокчейна.
 • Този блок включва хеш, отнасящ се до предишни транзакции.
 • Всеки нов блок ще включва цялата предишна информация за блокчейна, което затруднява промяната, фалшифицирането или подправянето на транзакция, колкото повече потвърждения получава.

Колко потвърждения са необходими за транзакция?

Предвид описания по-горе процес, потребителите трябва да се справят с това колко надеждно е дадено потвърждение. Няма реален отговор за това. Много доставчици и борси изискват 3 потвърждения, тъй като има вероятност първото потвърждение да не е достатъчно солидно. Това е така, защото няма други блокове, отнасящи се до тази транзакция, която току-що беше потвърдена веднъж. Когато след това се потвърдят повече транзакции и те се записват в следващи блокове, сега транзакцията, която е имала едно потвърждение, добавя друго потвърждение.

Това допълнително потвърждение ни казва, че въпросната транзакция вече е източник на справка за последващи транзакции на следващи блокове, поради което се превръща в по-надеждна отправна точка на неизменяема блокчейн.

Транзакциите, които имат само едно потвърждение, не са толкова надеждни, колкото тези, които имат повече потвърждения поради следните фактори:

 • След като транзакцията бъде потвърдена в блокчейна, тя трябва да остане част от блокчейна.
 • Тези с достатъчно хешираща сила обаче теоретично могат да променят транзакциите с малко потвърждения.
 • Общността на биткойн вижда 6 потвърждения като минимален праг за приемане на транзакция с разумен риск.
 • Нападателят е малко вероятно да натрупа повече от 10% от хеш скоростта на мрежата, което е сумата на хеш скоростта, необходима за атака на транзакция, която има 6 потвърждения.
 • Бялата книга на Биткойн има раздел, посветен на математиката зад тези изчисления на риска за допълнителна справка.

Какво се случва с непотвърдените биткойн транзакции тогава?

След като вече знаете как работи системата, можете да разберете какво наистина се случва с непотвърдени транзакции с биткойн. Биткойн транзакция може да принадлежи само на 1 от следните 3 състояния: потвърдена, непотвърдена или отхвърлена. Знаем какво е потвърдена транзакция. Отхвърлена транзакция би възникнала в резултат на откриване на майнер, че на адреса на подателя няма достатъчно монети или че тези монети са били използвани преди.

Следователно непотвърдените транзакции са транзакции, които чакат да бъдат потвърдени. По-голямата част от времето това означава, че те чакат да бъдат взети от миньори, потвърдени в блокчейна, и този процес да се случи достатъчно пъти, за да могат доставчиците или получателите да го считат за валиден.

Транзакциите с нулеви потвърждения остават в мемпула и чакат да бъдат взети от миньорите. Това обикновено се случва, защото майньорите избират кои транзакции да определят по приоритет въз основа на таксата за транзакцията. Ако таксите за транзакции са твърде ниски, миньорите не се стимулират да ги обработят и потвърдят или отхвърлят; те не получават достатъчно пари, за да го направят. Непотвърдените транзакции могат да останат в мемпула за неопределено време, докато в крайна сметка бъдат взети и потвърдени или отхвърлени от миньор.

Непотвърдени транзакции или транзакции с нулеви потвърждения

Потребителите могат да прокарват непотвърдени транзакции или транзакции с нулеви потвърждения през mempool, използвайки 1 от следните 3 метода:

 • Протокол RBF или Replace By Fee – определени портфейли позволяват оригиналната транзакция да бъде заменена с такава с по-висока такса за транзакция, което прави по-вероятно да бъде взета от майнери.
 • Двойни разходи – да, биткойнът е създаден, за да се преструва, че това може да се случи. Ако обаче се изпрати нова транзакция с равна сума на оригинала със значително по-висока такса, тя може да бъде взета от майнери, което прави първата (непотвърдена) транзакция невалидна. Този метод може също така да позволи на потребителите да „анулират“ транзакция, като изпратят средствата на себе си за втори път.
 • Протоколът дете плаща за родител – Това е решение, което позволява на приемника да излъчва същата транзакция с по-висока такса, като премества транзакциите с ниски такси по-високо в мемпула.

Какво можете да направите сега?

Това са, с прости думи, вътрешната работа на механизма за потвърждение на транзакциите на Биткойн. Надяваме се, че информацията тук ще ви позволи да разберете какво се случва с непотвърдени биткойн транзакции и как да прокарате транзакциите си. Той също така трябва да ви позволи да разберете как да приоритизирате транзакциите си, за да спестите от такси за транзакции. Помислете за следната техника въз основа на горната информация:

 • Ако купувате нещо, изпращате монети на борса или правите нещо друго, което е чувствително към времето и зависи от обменните курсове, трябва да увеличите таксите.
 • Транзакции, които изпращате на адреси, където държите монетите си за дългосрочни спестявания, можете да намалите таксите.
 • Преди да изпратите транзакция, разгледайте средните 7-дневни разходи за транзакция, за да видите колко трябва да похарчите за транзакция, когато искате тя да получи по-бързо потвърждение.

Previous Post
Guerra civil Bitcoin: a legitimidade é a primeira vítima
Next Post
5-те най-големи биткойн измами за всички времена