15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://harowo.com 300 0
theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

Блокчейн и IoT: нова ниша за бизнеса

Блокчейн и IoT възможности за бизнес

През цялата история е имало фирми, които са се проваляли и компании, които са просперирали. Има и компании, които са избрали да се придържат към същите старомодни методи, когато други правят иновации. Докато има много компании, които са успели със своя чар от стария свят, други са отпаднали.

Промяната въздейства на новините

През февруари 2009 г. The Rocky Mountain News в Денвър, Колорадо, затвори вратите си за последен път. Два месеца се срамуваха от своята 150-годишнина, но не можаха да намерят купувач на хартията. Следователно се изключи. По-малко от три месеца по-късно най-старият вестник в Аризона „Тусон гражданин“ последва примера. Други вестници претърпяха подобна съдба. Между 2000 и 2014 г. приходите от реклами в печатни вестници са спаднали от над 60 млрд. Долара на около 20 млрд. Долара.

Много публикации решиха да се преместят онлайн и да продължат да управляват бизнеса си в онлайн формат с различна степен на успех. През 2016 г. The Independent, един от най-големите вестници във Великобритания, направи същото. Ръководството видя, че бъдещето на новинарските медии лежи в дигитални магазини и действа по съответния начин. Ето как The Independent успя да остане актуален.

Влияние върху промяната Мобилна комуникация

Подобна история може да се види и в други индустрии. Смартфоните са добър пример за индустрия, която се промени точно пред очите ни за броени години. Повечето от нас могат да си спомнят Blackberry, но не много от нас все още притежават такъв. Делът на Blackberry на пазара на смарт телефони спадна рязко между 2009 и 2016 г., оставяйки компанията с пазарен дял от почти 0%. Основната причина за това беше упоритостта на компанията да поддържа клавиатура, вместо да премине към телефон с пълен сензорен екран.

Тук можем да видим последователно послание – фирмите, които не успяват да се променят с времето, обикновено изостават. В наши дни различни технологични пробиви засягат пазара по подобен начин. Тези движения поставят компаниите в едно и също положение: те могат или да продължат да работят, както досега, или да се променят с времето.

Блокчейн: Новата промяна?

Blockchain е една от онези технологии, които бързо променят начина ни на работа на различни нива. Влизаше повече финансиране ICO през първите четири месеца на 2018 г. от цялата 2017 г. От финансови гиганти като J P Morgan, през емблематични спедиторски компании като MAERSK, чак до национални държави като Естония, блокчейнът се приема навсякъде и с основателна причина. Много индустриални гиганти, технологични компании и инвеститори търсят блокчейн, опитвайки се да намерят начини да го включат в своите организации или бизнес модели.

Интернет 3.0

Поради голямото търсене на технология, многобройни проекти като Fusion, Ark и COMIT имат за цел да обединят няколко блокчейн мрежи и да изградят по-взаимосвързано пространство – нещо, което мнозина наричат ​​Internet 3.0. Ако успее, това може да създаде значителна промяна на парадигмата в цифровия свят, като ни премести в нова ера на споделяне на данни и комуникация.

Блокчейн и IoT

Една индустрия, която наистина може да се възползва от обединяването на сили с блокчейн, е Интернет на нещата. Blockchain предлага на IoT проекти цял набор от предимства, що се отнася до сигурността, споделянето на данни, децентрализацията и много други. Привеждане в съответствие с блокчейн би означавало, че IoT компаниите могат да станат част от това следващо голямо движение, нещо, което отразява собствения им метеоричен възход. Но досега проектите, които предлагат изчерпателна взаимна функционалност между двете, са ограничени. И така, какво задържа тази мощна комбинация?

Какво ги разделя?

Направени са усилия за комбиниране на блокчейн и IoT. Някои проекти като IOTA се стремят да обединят двете, но са задържани от някои проблеми. Хардуерът е една от основните проблеми, които задържат тези проекти. Технологията Blockchain в сегашния си вид изисква много енергия, за да работи, благодарение на настоящите консенсусни механизми, които използва сигурни транзакции и поддържа разпределената книга да работи. Тези небесни енергийни изисквания създават нужда от допълнителен хардуер при прилагане на технологията към IoT устройства. Това оскъпява процеса и използва паметта на устройството и дори изчислителния капацитет.

Именно поради това проект, наречен IOTW, се справя с този проблем чрез различен подход. Този проект ще използва свой собствен уникален блокчейн, съчетан с иновативен подход към копаенето, за да заобиколи хардуерния проблем и да направи интеграцията на двете технологии по-гладка.

Нов протокол за консенсус

IOTW използва нов консенсусен механизъм, наречен Proof of Assignment, който използва много по-малко енергия от другите модели на блокчейн и освен това е по-справедлив. Миньорите се избират въз основа на наличността и минали записи, а не въз основа на техния размер на залог или мощност на добива. Поради значително по-ниските енергийни нужди, моделът на IOTW не изисква допълнителен хардуер, така че е лесно да стартирате възел, да изтеглите данни от блокчейн и да копаете нови блокове на малко IoT устройство. Освен това е много по-екологичен. Тъй като предлага практично, удобно за потребителя решение, IOTW може да успее да преодолее разделението и да свърже IoT с технологията на блокчейн, като добави добавена стойност към IoT устройствата и ги запази в авангарда на най-модерните технологии.

Подобрява се постоянно

Важно е компаниите непрекъснато да се усъвършенстват, вместо да намират комфорт в това, което вече знаят. Иновацията има тенденцията да има ефект да помага на всички, които я приемат, докато тя освобождава тези, които не я приемат. Има голямо разнообразие от възможности, които различните компании могат да се възползват. Процесите трябва да се преразглеждат непрекъснато и новите технологии трябва да се вземат на сериозно. Blockchain има потенциал да наруши почти всичко, точно както интернет през 90-те. Трябва да се вземе сериозно и да се обмисли внимателно от всички, особено когато става въпрос за възможността да се комбинира с други модерни технологии като IoT.

Previous Post
Guerra civil Bitcoin: a legitimidade é a primeira vítima
Next Post
5-те най-големи биткойн измами за всички времена