15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://harowo.com 300 0
theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

Плачещ вълк или биткойн балон

Основното медийно отразяване на цената на биткойн се засилва през последната година. Може дори да наподобява покачването на цените на биткойните през този период от време. С покачването на цените на биткойните и масовото отразяване в медиите, идват и цитатите от „експерти“, които плачат вълк, или по-скоро биткойн балон. Има няколко основни проблема с този подход. Освен факта, че човешкият вид никога не е виждал актив, подобен на биткойн преди 2009 г., което затруднява проучването, “експертите” изглежда изобщо пропускат смисъла.

Биткойн балон в основните медии

Последният пример за този вид коментар на „плачещ вълк“ идва от статията на The Guardian, написана от известния икономист Кенет Рогоф. Аргументът му е, че балонът с биткойн ще се спука под натиска на правителствата, главно защото правителството винаги е влязло да регулира и приложи, когато частният сектор прави нововъведения, особено когато става въпрос за предотвратяване на престъпна дейност и укриване на данъци. Ясно е, че Рогоф не може да се освободи от предположението, че бъдещето ще отразява миналото. Но освен това, Рогоф и други „експерти“ са склонни да пропускат изобщо въпроса, когато става въпрос за биткойн. Ето напомняне за това защо биткойнът е различен и защо говоренето за биткойн балон е толкова спекулативно, колкото и пеенето на неговите похвали извън логиката на неговите основи:

  • Биткойнът е първият актив в историята на човечеството, който може да се използва като пари през границите, без държавен контрол, който също може да се извършва без усилие, относително евтино и, според историческите стандарти, със скорост на пречупване.
  • Предлагането е ограничено и
  • Цената се определя от приемането, но също и от стойността му като един от малкото активи, които не могат да бъдат цензурирани, поставени под санкции или централизирани.
  • По същество биткойнът е единственият достоверен хедж срещу системата, доминирана от монопола, който правителствата имат върху икономиката, и способността им селективно да насърчават или спират икономическата активност според политическата си програма.

Биткойн балонИма ли балон с биткойн? Поглеждайки назад към данните, е невъзможно да се каже дали има такива категорично. случаят на употреба за биткойн надхвърля ценовите съображения. Възможно е дори да се твърди, че текущата му цена все още не е наваксала стойността си, така че аргументирането на аргумента за биткойн балон е безсмислено. Източник: blockchain.info.

Разглеждането на цените на биткойните е измамно

Следователно всеки „експерт“, който заключи, че има биткойн балон само като погледне цената и предположенията за държавното поведение, напълно пропуска смисъла. Хипотетично, ако има пристъп на хиперинфлация, цените на биткойните могат да скочат до милиони, но тези милиони биха били безполезни. Точно това биткойн казва на света: ако не сте хеджирани, можете да станете жертва на безразсъдно държавно поведение, точно както всички хора, загубили работата и пенсиите си по време на икономическия срив 2008-09. Функционално казано, фиатната цена на биткойн трябва да бъде по-малко подходяща, особено когато се разглежда само едната страна на уравнението.

Заставайки на сапунена кутия, продавайки биткойн балон

Освен това правителствата биха били глупави да преследват биткойн забрана или каквото и да е нападение върху биткойн – аргументът, на който Рогоф разчита да продава балона с биткойни на обществеността. Биткойн не може да бъде спрян. Невъзможно е да се цензурира, не може да се изключи и като протокол изпращането на монети прилича на изпращане на данни през други мрежи. Законово би било изключително трудно да се оспори свободата да се изпращат и получават малки парчета данни през мрежа, особено в „свободните“ „демократични“ страни.

Освен това всяко правителство, което се гордее, че е свободно, демократично и подкрепя някои принципи на свободния пазар, би си стреляло в крака, ако пречи на хората да хеджират инвестициите си с биткойн. Подобно поведение ще направи следващия икономически срив ненужно болезнен и по-скъп.

Поглед назад в бъдещето

Въпреки това, тъй като Рогоф и други „експерти“ продължават да правят сравнения между възможен балон с биткойн и други балони с активи в миналото, тогава те поне дължат на своите читатели известна последователност в анализа си. Правителствата имат дълга история да позволяват или активно да причиняват срив на икономиките, които успяват. Ако това е историческа даденост, тогава балонът е по-вероятно да идва от други сектори в икономиката и може да бъде подобрен само чрез силна алтернатива на традиционната контролирана от правителството икономика. Освен това престъпната дейност идва от правителствата, които след това използват парите на данъкоплатците, за да приложат своите прекалено големи, за да се провалят политики, след като балончетата, които те позволяват, се спукат. Не трябва ли това да е престъпление наравно с укриването на данъци?

Точно както Рогоф излага аргументите си за евентуална репресия на правителството в световен мащаб, той трябва да признае, че това е екзогенна сила, която има малко или никакво влияние върху стойността на актива в неговия вид. Ако някога настъпи това потискане, няма съмнение, че цените на биткойните ще бъдат засегнати, но това не означава, че има биткойн балон или че цената няма да се възстанови именно защото повече хора виждат ползите от хеджирането срещу правителствения излишък . Освен това репресиите на правителството и опитът да се покорят биткойни, докато се възприема технологията на блокчейн, могат бързо да се обърнат.

Рогоф се застъпва за правителствата да затворят кутията на Пандора

Същата технология, която дава на хората свобода чрез биткойн мрежата и нейните квазианонимни транзакции, може да изписва авторитаризъм и откровено икономическо крепостничество в ръцете на централна банка. Националната валута, управлявана от блокчейн, контролирана от централна банка, също няма значение за вероятността от бъдещи балони. Може да е в състояние да ограничи престъпните сделки, извършени с национални валути, но би подложило обществото на контрола на полицейска държава, която наблюдава всяка транзакция. Престъпниците в крайна сметка ще намерят алтернатива, както и заинтересованите, спазващи закона граждани, които се стремят да запазят свободата си. Това би победило всеки опит на правителството да съхрани технологията и да потисне биткойните. Кутията на Пандора е отворена и това означава, че биткойн балон или срив на цената може да е само временен, тъй като биткойнът предлага предимства, на които нито един друг актив в човешката история не може да съответства.

Натисни тук да прочетете статията на Рогоф.

Previous Post
Guerra civil Bitcoin: a legitimidade é a primeira vítima
Next Post
AIM Summit в Дубай разширява обхвата от 10 трилиона долара на алтернативна инвестиционна индустрия до нови граници