15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://harowo.com 300 0
theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

Какво е Ethereum (и какво го прави толкова амбициозен)?

какво е ethereum

Ethereum е може би най-амбициозният блокчейн проект в процес в момента. Предизвикателство е да се определи какво е Ethereum, тъй като дори неговите създатели и разработчици са дали различни широки определения на проекта. Най-важните аспекти, които трябва да разберете за Ethereum, е, че това е блокчейн изчислителна организация. Тъй като това е организация, а не частно лице, нейната блокчейн е публична.

Д-р Гавин Ууд е изброил свойствата на Ethereum, както следва:

 • Това е 1 компютър за цялата планета, който не живее никъде физически.
 • Не може да се провали, не може да бъде спряно и не може да бъде цензурирано.
 • Никой орган, правителство или корпорация не стои зад това.
 • Той е устойчив на атаки (базиран на същите принципи, които правят Bitcoin устойчиви на атаки).
 • Той е повсеместен и може да бъде достъпен навсякъде, където има интернет връзка.
 • Основно многопотребителски с толкова акаунти, колкото е необходимо.
 • Обектно-ориентирана.
 • Винаги проверими и подлежащи на проверка. Всеки одит ще даде същия резултат.

За да работи мрежа като Ethereum, тя трябва да има средство за обмен. Точно като биткойна блокчейн има средство за обмен – биткойн – Ethereum има средство за обмен, наречено Ether. Мрежата осигурява „добив“ на етер. Този процес на добив е подобен на този, използван от Биткойн. Има подробни онлайн ръководства, които дават точни инструкции за това как да се извършва копаене в мрежата Ethereum.

Минен води до производството на етер, който ще се нуждае от място за съхранение, точно както биткойните. Следователно всеки, който иска да копае за Ether, трябва да създаде портфейл на Ethereum. Има множество онлайн ръководства за това как и откъде да изтеглите портфейлите на Ethereum.

Стойността или цената на Ether е пряко свързана със стойността на активността в мрежата Ethereum и може да бъде по-малко свързана с трудността на добива на Ether. Цената на Ether най-вероятно ще отразява възможностите на Ethereum като мрежа, чрез която може да се добави стойност. Транзакциите, които се извършват в тази мрежа, до голяма степен ще определят нейната идентичност. Ethereum има потенциала да се превърне в пълноценна икономика с всякакъв вид обмен на стоки и услуги, направен на равнопоставена основа.

Според д-р Ууд Ethereum комодинира доверието, което би било основен стълб за превръщането на Ethereum в пълноценна икономика. Мрежата комодитизира доверието, като предоставя следните гаранции:

 • Атомност: цялата операция работи или нищо не прави, което означава, че не са необходими предпазни мерки.
 • Синхронност: нищо не пречи на нищо друго.
 • Произход: всички съобщения в компютър имат произход и всичко може да се провери, за да се разбере адресът на подателя.
 • Постоянство: не можете да изключите Ethereum.
 • Безсмъртие: нищо не може да бъде изтрито външно. Обектите в мрежата могат да бъдат програмирани само за „самоубийство”.
 • Неизменност: кодът никога не може да се промени.

Според д-р Ууд това позволява на Ethereum да се превърне в обща иновация. Никой не трябва да иска разрешение в мрежата, което се очаква да доведе до огромни иновации. Това се противопоставя на сървърно базирани изчисления, които изискват разрешение за предоставяне на достъп. Другата разлика между сървърно изчисляването и Ethereum е, че поверителността е гарантирана, като се елиминира предположението, че информацията, заключена в „защитен“ сървър, е безопасна. С Ethereum потребителите знаят, че всякакъв вид информация, която те искат да запазят в тайна, никога не трябва да влиза в мрежата на първо място.

Ethereum гарантира, че неразрешените взаимодействия няма да бъдат възможни. Всяко взаимодействие с Ethereum е криптографски подписано, което предотвратява неразрешено взаимодействие. Всички тези характеристики гарантират, че платформата ще бъде изчислителна платформа с нулево доверие. Ethereum ще служи за подпомагане, уточняване и прилагане на споразумения, които няма да изискват доверие на трета страна. Както казва д-р Ууд, Ethereum е крипто-закон: той използва блокчейн за изпълнение на произволни социални договори без централен сървър. Това със сигурност е революционна концепция, която може да промени изцяло начина, по който водим ежедневния си живот.

DAO атаката и твърдата вилка

Ethereum постигна много успехи с революционната си идея и широкия набор от възможности, които отвори за своите потребители. Това породи много шум и скоро започнаха да се вливат много инвестиции в инициативи на Ethereum. Един от тези проекти беше DAO, или Децентрализирана автономна организация. Този проект се стреми да използва интелигентните договори на Ethereum, за да управлява инвестициите по децентрализиран начин, революционизирайки организационните управленски структури, каквито ги познаваме.

DAO в известен смисъл стана жертва на своя успех. Почуввайки рекорда за най-много финансиране, събрано за проект за масово финансиране със 150 милиона щатски долара, той утрои целите си за финансиране. Това го превърна в мигновена цел, както и в един от най-големите играчи в мрежата Ethereum. Въпреки това всичко се срина, когато хакер откри вратичка в един от интелигентните договори, управляващи DAO, и успя да извлече средства на стойност 50 милиона щатски долара от сметката на DAO.

Този случай разкри уязвимостта на всеки проект за интелигентен договор, а именно факта, че ако програмистите не се уверят, че са затворили всички вратички преди стартирането, техните договори ще бъдат уязвими за атаки. Тази атака уврежда репутацията на Ethereum, въпреки че кодът на Ethereum се държи точно по начина, по който трябваше. Самата мрежа досега е била безупречна от гледна точка на програмирането, но с толкова влиятелен играч, който се „ограбва“ в своята област, лидерите на общността Ethereum трябваше да реагират.

След като преминете през опциите и изключите мека вилица, която ще остави мрежата уязвима за други атаки, Виталик Бутерин, един от съоснователите и водещите програмисти на Ethereum, предложи решение за хард форк. Мрежата гласува „за“ и беше приложен хард форк. За мнозина това беше равносилно на спасяването на DAO и нарушава основните принципи на Ethereum.

Разделяне на Ethereum, класически издигания

Форкът доведе до разногласие в общността на Ethereum. Едно малко, но много способно малцинство от потребителите реши да запази неизменността на мрежата непокътната, като отказа да надгражда и разклонява. Водени от руски програмист, по-известен като Avicco, онези, които не се съгласиха, създадоха Ethereum classic със собствена валута Classic Ether. В тяхната мрежа хакерът на DAO трябваше да запази монетите си. Независимо от това, новата-стара мрежа скочи до криптовалута и Класическият етер бързо се издигна до шестата най-важна криптовалута по пазарна капитализация, заплашвайки да премахне # 5, Litecoin.

Previous Post
Guerra civil Bitcoin: a legitimidade é a primeira vítima
Next Post
AIM Summit в Дубай разширява обхвата от 10 трилиона долара на алтернативна инвестиционна индустрия до нови граници