15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://harowo.com 300 0
theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

Пристрастието доминира в нововъзникващата биткойн регулация в Колумбия

Регулаторите по целия свят продължават да се борят с криптовалутите. Съвсем наскоро „Banco de la Republica“ в Колумбия публикува работен документ за криптовалутите и биткойните. Изглежда, че хартията е опора от официалната политика на страната по отношение на биткойните и криптовалутата. Въпреки това, той все още е доминиран от същия вид пристрастия, който е накарал регулаторите другаде да удрят стена. Ако нововъзникващото регулиране на биткойни в Колумбия – или където и да е другаде по този въпрос – се основава на заключенията, които този работен документ прави, тогава регулаторите неизбежно ще продължат да не постигат декларираната си цел да защитят своите граждани.

Пристрастие

Пристрастията в този работен документ са ясни в целия документ. Този работен документ разчита на основното предположение, че правителството и неговите агенции са крайният гарант за безопасността на потребителите. Правителството не може да приеме факта, че потребителят може да бъде по-добър в поддържането на личните си финанси в здрава форма и в безопасност на средствата си с появата на активи, които никое правителство не може да контролира. Самата концепция за система без доверие изглежда или твърде абстрактна, за да се признае, или твърде заплашителна, за да позволи на хората да разчитат на нея.

Заключения на работния документ и възможности за нововъзникващо регулиране на биткойни в Колумбия

Следователно заключенията от този работен документ не трябва да бъдат изненада. Изглежда, че нововъзникващата регулация на биткойните в Колумбия ще се формира от това пристрастие и последвалото неразбиране, което поражда. Обобщение на заключенията от този работен документ показват:

 • Децентрализираният и квазипсевдонимичен характер на активи като биткойн служи за изграждане на вид дигитални пари, които възпроизвеждат анонимността и липсата на информация, която този инструмент предоставя.
 • Въпреки че цифровите активи като биткойн осигуряват предимства по отношение на ефективността и цената на транзакциите на местно и международно ниво, неговата нестабилност и ограничените нива на приемане излагат потребителите на високо ниво на риск.
 • Уместността на криптовалутата по отношение на обема на транзакцията и запазването на стойността е ниска поради анонимност. Следователно те не са широко приети.
 • Поради тези характеристики липсва и консенсус относно начина на регулиране на тези активи.
 • Ако Колумбия позволи на активи като биткойн да се развиват на нейна територия, страната е изправена пред заплаха от укриване на данъци и пране на пари с помощта на криптовалута.
 • Потребителите също биха били застрашени, ако специализирани субекти или участници започнат да предлагат услуги за парични преводи и други финансови услуги, свързани с биткойн или криптовалути.

Заблудена регулаторна рамка

Авторите на този официален работен документ приключват сегмента си със заключения, като напомнят, че при сегашната регулация в Колумбия потребителите на криптовалута носят целия риск за всякакъв вид загуба при покупка, транзакции или преговори с криптовалута. Това предупреждение, както и заключенията по-горе, показват как предубедените изследвания засилват предразсъдъците. Ако агенциите разчитат на тези погрешни заключения, за да рамкират нововъзникващото регулиране на биткойн в Колумбия, те няма да постигнат целта да защитят потребителя.

Безпристрастните изследователи, които искат да формулират регулация около биткойн или криптовалута, трябва да са наясно колко лесно е да опровергаем горните заключения:

 • Биткойнът наистина възпроизвежда някои характеристики на паричните средства, но е фундаментално различен или дори по-добър, защото е децентрализиран, базиран на интернет и дефлационен. Тези характеристики го правят по-изгоден от паричните средства.
 • Потребителите на всяка валута са изложени на риск и нестабилност. При традиционните валути рисковете са по-големи, тъй като самата валута е изградена върху инфлационна система, при която големите икономически участници винаги ще се радват на държавна подкрепа за сметка на индивида. Невъзможно е да се оцени рискът, свързан с притежаването на актив като биткойн, без да се сравнява с риска от притежаване на валута като колумбийското песо, която се обезцени със среден процент от 14,46% между 1955 и 2017 г. и е обект на нематериални политически рискове.
 • Нивото на приемане на биткойни за разлика от колумбийското песо е относително. Възможно е да се намерят международни доставчици, които приемат биткойн, но не приемат песо. Изследователите трябва да разгледат темповете, с които биткойн и други криптовалутни активи придобиват признание. В тази сфера биткойнът явно надминава колумбийското песо и много други национални валути.
 • Липсата на консенсус на международно ниво или на друго правителствено ниво не е причината активи като биткойн да избягат от регулаторни мерки. Истинската причина, поради която биткойнът не е бил регулиран, е, че правителствата не могат да регулират това, което не могат да категоризират, но не могат да регулират това, което не могат да контролират. За да бъдат по-точни, те могат да регулират това, което не могат да контролират, но това е безсмислено. Единственият вид регулиране, което правителствата могат да прилагат около биткойните, е свързано с шлюзовете между традиционната валута и биткойните.
 • Укриването на данъци и прането на пари в Колумбия и във всяка друга държава не зависят от вида на използваната валута. Властите трябва да признаят, че не са успели да сложат край на укриването на данъци и прането на пари в собствените си парични системи, преди да се опитат да фиксират проблема върху биткойните.
 • Регулираните доставчици на парични преводи и финансови услуги, които работят с традиционна валута, излагат потребителите на риск под зоркото око на правителството вече десетилетия. Тези доставчици на услуги винаги са се радвали на широка защита от правителството в ущърб на потребителя. Най-яркият пример за това в Колумбия е данъкът 4 x 1000 – по същество данък от 0,4% за всяка сделка, която човек прави, която е била предназначена да укрепи банките и да предотврати техния колапс през 90-те, но остава в сила и до днес.

Моите 2 сатоши

Не са много хората, които някога ще прочетат тези контрааргументи. Независимо от това, те ще служат за разкриване на пристрастията, при които действат регулаторите. Възникващата регулация на биткойните в Колумбия и другаде вероятно ще се развие при тези пристрастия. Паралелно с това много правителства и централни банки експериментират с блокчейн технологията. Това е реалната заплаха за потребителя, а не биткойн. Националните валути на блокчейн ще позволят на правителството да наблюдава всяка отделна транзакция, направена по всяко време, превръщайки държавите в полицейски щати. Докато тези правителства и правителствени агенции работят върху разработването на свои собствени блокчейн, те ще продължат да осъждат биткойн и други криптовалути, като ги определят като „инструменти, позволяващи престъпност“. Обществеността в Колумбия и другаде трябва да е наясно с това и да се бори с пристрастията, с които правителствата, които финансират със своите данъци, се опитват да регулират икономическата дейност около биткойните, за да нарушат свободата им.

Натисни тук да прочетете работния документ от централната банка на Колумбия.

Previous Post
Guerra civil Bitcoin: a legitimidade é a primeira vítima
Next Post
AIM Summit в Дубай разширява обхвата от 10 трилиона долара на алтернативна инвестиционна индустрия до нови граници