15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://harowo.com 300 0
theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

Загуба на монети: Как биткойн се губи и как потребителите могат да предотвратят това

губещи биткойн

Почти всеки в крипто-света е чувал поне една история за това, че някой случайно ги е загубил Биткойн. Това се случва по-често, отколкото бихме могли да си помислим, и не е задължително да се дължи на злонамерени атаки или хакове; човешката грешка е доста често срещана. Много от нас си спомнят новинарските истории, възникнали през декември 2017 г., когато цената на биткойните скочи рязко, и много хора изведнъж си спомниха, че са изкопали някои монети, когато биткойн току-що е влязъл в интернет и го съхраняват „безопасно“ на твърди дискове, които са изхвърлили или неправилно поставени. Всъщност ИТ работник, Джеймс Хауъл, твърди, че по невнимание е изхвърлил 7500 BTC, което би струвало приблизително 146 250 000 щатски долара на висотата си. Правителството на Обединеното кралство обаче отказа да му позволи да го изрови, въпреки че той предложи да им плати над 1 милион щатски долара, за да го направят.

Оценка на това колко са изгубените монети

Такива истории са толкова често срещани, че Fortune изчислява, че се губят между 2,78 – 3,79 милиона BTC. Един източник цитира, че над 2 милиарда щатски долара биткойн е загубен изобщо. Това представлява над една шеста от общата пазарна капитализация на Биткойн, ако е вярно. Докато някои биха могли да отпразнуват, че това увеличава недостига на Биткойн и следователно цената му. Независимо от това, това също има неблагоприятния ефект от увеличаването на възприятието на хората за биткойн като рисков актив. Разбира се, има и такива, които твърдят, че това може да се случи и с твърди пари; ако загубите плик с пари по небрежност или ако билярдът трябва да бъде изгубен в морето, той е загубен завинаги.

Как хората губят своите биткойни?

Но как хората губят монети? Ето списък, който изследва основните причини:

 • Човешка грешка

  Както е илюстрирано в споменатия по-горе провал на твърдия диск, не е необичайно да чуете за ранни потребители на биткойни, които губят своите биткойни, когато по невнимание изхвърлят старите си компютри или хардуерни устройства за съхранение, забравяйки, че са имали съхранен биткойн върху тях. Също така не е необичайно да чуете за хора, които губят или забравят паролата си за електронния портфейл, а монетите им след това стават недостъпни за собственика. По същия начин има хора, които по невнимание изтриват електронните си портфейли, преди да приключат с прехвърлянето на своите криптовалути на нов адрес или хардуерно устройство. Потребителските грешки обаче не винаги са толкова очевидни. Има хора, които са загубили електронните си портфейли и папки, когато са извършили възстановяване на системата на компютъра си, което не е нещо, което хората обикновено смятат.

 • Грешки в протокола

  Често се случва, че криптовалутите се губят поради недостатъци в самите протоколи на блокчейн. Грешката в портфейла на Parity струва на много хора своя етер. Около 170 милиона щатски долара на стойност на Ether на други потребители се загубиха поради грешката на Parity. Има и акаунти на потребители, изпращащи своите ERC20 токени до интелигентен договор, който не ги разпознава, но ги приема, тъй като всички те са съвместими с ERC20.

 • Изпращане на BTC до грешен електронен портфейл

  Това се случва и на потребителите на Биткойн, когато случайно изпратят BTC на адрес от друга верига или на грешен адрес от веригата BTC. Например, през 2014 г. човек погрешно е въвел грешен адрес за транзакция и е приключил, заблуждавайки BTC на стойност тогава 520 000 USD. Въпреки че успя да проследи загубения си BTC до Mt. Гокс, благодарение на полезните усилия на крипто-общността, дотогава обменът на криптовалута вече не съществуваше и той не успя да го извлече. Има и други по-малко преки начини грешните адреси на електронни портфейли да доведат до загуба на биткойн потребители.

  По-добрата страна е, че в повечето случаи, ако човек се опита да изпрати Bitcoin до адрес на портфейла на Ethereum или друг електронен портфейл, който не е програмиран да разпознава Bitcoin, транзакцията просто няма да премине. Когато обаче някой изпрати BTC до портфейл BCH, BTG или LTC, в крайна сметка ще загуби монетите си. Адресите от вилици като BCH и BTG или LTC адреси, които са подобни на адресите на Bitcoin SegWit, няма да приемат изпратените им BTC, но няма да отхвърлят и плащането.

  С това казано, проблемите с изпращането на биткойн на неправилни адреси обикновено се появяват на платформи като борси за криптовалута или при използване на онлайн електронни портфейли. Както е описано по-рано. Ако BTC бъде изпратен на валиден адрес на неработеща платформа, най-вероятно е потребителят да загуби своите биткойни завинаги.

Как може биткойн потребител да извлече изгубени монети?

Възстановяването на изгубени монети е доста трудно. Има анекдотични разкази за хора, които успяват да запомнят своите пароли и потребителски идентификатори чрез хипнотерапия. В по-голямата си част експерти като тези в Chainalysis казват, че след като се загуби парола, това е всичко за криптовалутите, съхранявани в електронния портфейл. Това се дължи на присъщата сложност на паролата за електронен портфейл. Той е проектиран да бъде достатъчно дълъг и сложен, че дори най-високотехнологичните устройства ще трябва да работят дълги години, за да познаят паролата. Следователно това би направило упражнението безсмислено, благодарение на разходите, направени при това. Има обаче малко повече надежда за тези, които поне запазват част от паролата, тъй като има начини, по които хакери като Услуги за възстановяване на портфейла които се специализират в разбиването на частични пароли или прогнозни кодове.

Що се отнася до онези, които погрешно са изпратили своите биткойни на грешен адрес, има две възможности за тях: Те могат или да се обърнат към помощта на крипто-общността като цяло, или да се обърнат към експерти, специализирани в проследяването на блокчейн транзакции, като например Чайнализ. Известно е, че работят с правоприлагащите органи, за да проследят перачите на пари в блокчейна и имат софтуер, предназначен за проследяване на транзакции с блокчейн, които всеки може да закупи.

Превенцията е най-доброто лечение

Като цяло, най-добрият начин човек да се предпази от загубата на биткойн, е като въведе мерки за сигурност, провери адреса два пъти преди да изпрати средства, като е наясно къде се намират монетите му всеки момент и тества адреса на получаване, преди да е изпращат своите монети с малка сума.

Следните съвети могат да помогнат на хората да избегнат загубата на монетите си:

 • Съхранение на техните твърди дискове в сейф или сейф.
 • Записване на потребителския идентификатор и парола на електронния портфейл, като се уверите, че е пожаро- и водоустойчив, и след това поставянето на тази информация в сейф. Напредналите потребители ще кодират ключовете си и може дори да ги съхраняват на цифров носител.
 • Избягвайте да съхранявате криптовалути онлайн или на борси за криптовалути. Освен хаковете като Coinsecure, Mt. Gox и Cryptoine, които преобладават в криптовалутното пространство, има и корумпирани собственици на платформи, които извличат средства от собствените си клиенти или които съзнателно позволяват пране на пари на техните платформи. Освен това, когато дадена платформа привлича вниманието на ФБР или SEC, властите могат да замразят всички свързани електронни портфейли, което може да доведе до загуба на средства, особено ако борсата спре. Борсите също имат силата да замразят всички акаунти, за които намерят съмнения. WikiLeaks разбра за това по трудния начин.

Избягвайте да губите монети

Освен тези съвети, използването на хардуерни портфейли и опазването на техните семена е може би най-добрата практика при съхраняване на биткойн или други криптовалути. Устройствата Trezor и Ledger са практични, преносими и безопасни. Хората трябва да търсят тези устройства, когато започнат да използват криптовалута, вместо да разчитат на уеб-базирани портфейли или портфейли за настолни компютри, и въпреки че хората също са загубили тези устройства, но поне има семена за възстановяване.

Previous Post
Bitcoin Cash Fork e o paradoxo de Newcomb
Next Post
Основните характеристики на онлайн казино софтуера