15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://harowo.com 300 0
theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

Как изглежда една успешна ICO?

Има момент, в който ще трябва да погледнем назад и да преценим дали всички ICO, които се появиха на пазара през неотдавнашния бум на ICO, успяха. Независимо от това, няма набор от обективни параметри, по които да можем да определим толкова. По опростен и донякъде субективен начин анализаторите биха могли да кажат, че успешната ICO е тази, при която проектът успява или да събере сумата, за която е заявил, че ще бъде – ако бъде ограничена – или да събере най-голямото количество средства на пазара – ако ICO не беше ограничена. Това има смисъл, тъй като в крайна сметка ICO е упражнение за набиране на средства, но ако тази дефиниция за успешна ICO се прилага за всеки участник в проекта, участващ в проекта?

Успешна ICO без подкрепата на своите участници

Средствата се вливат в ICO от група поддръжници, които стават част от споменатия проект по един или друг начин. Като такъв, ако проектът е централизиран – както повечето ICO, – хората, отговорни за проекта, придобиват отговорност по отношение на тези участници. Независимо от сумата, която ICO е определила като цел за финансиране, и независимо от размера на средствата, които успява да събере, групата участници се събира заедно с парите и има различни интереси от създателите на проекта.

Може да се предположи, че тези участници, освен ако не са чисти спекуланти, се интересуват от развитието на проекта след ICO. За тях процесът на ICO е средство за постигане на целта и те поемат риска да влязат в проект, в който вярват, очаквайки да участват в създадената от него екосистема с отстъпка. Точно тук дефиницията за успешна ICO започва да „форкира“, ако искате. Няма консенсус на пазара как изглежда успехът и променливите очаквания създават напрежение.

Как пазарите определят как изглежда една успешна ICO?

В този момент размерът на средствата, които проектът е успял да събере, може да се противопостави на интересите на заинтересованите страни. Спекулантите ще намерят оптимална точка за продажба на своите жетони на пазара, като прехвърлят всяко право, което е трябвало да участват в проекта, представено в притежаваните от тях токени, на други. Надяваме се за тях, те ще спечелят от начинанието, особено ако са придобили своите жетони с отстъпка. Тези, които вярват в проекта и биха искали да продължат да го подкрепят, ще държат своите жетони. Те ще изчакат освобождаването на платформата, в която ще могат да използват тези символи, за да извлекат предимствата от услугата, която тази платформа предлага. Създателите на ICO обаче може би вече са събрали достатъчно пари, за да повишат качеството си на живот, без да се налага да развиват платформата.

В този случай една на пръв поглед успешна ICO, измерена чрез набраната сума, се превръща в дълбоко опорочен проект от гледна точка на пазара. Цената на неговите токени се срива, щом хората, които участват на вторичните пазари, разберат, че тези, които стоят зад ICO, нямат икономически стимул да постигнат това, което са обещали, че ще разработят на бялата си книга. На този етап дългосрочните притежатели, за които се предполага, че са най-убедените поддръжници на проекта, се обръщат срещу него.

Беше ли Tezos успешно ICO?

Това разбира се е опростена версия на хипотетичен сценарий, който илюстрира как една успешна ICO може да не е толкова успешна, колкото се смяташе досега. За съжаление, има някои реални примери, които потвърждават този сценарий или поне някаква производна сценарий. Тези неуспехи може да са по-често срещани, отколкото мнозина биха си помислили. Най-яркият пример за успешна ICO, която вече не изглежда толкова успешна, е Tezos. Това ICO събра рекордните 232 милиона щатски долара еквивалент в биткойн и етер. До момента неговите поддръжници получават само обещания в замяна. Напоследък има съобщения за бойни действия в рамките на фондацията, която управлява тези средства.

Пазарите вече са наясно с борбата и неспособността на Tezos досега да доставят жетоните – Tezzies – които поддръжниците мислеха, че ще получат, когато допринесат. Напредъкът в разработването на „самоизменящата се крипто-книга“ на Tezos – за която се предполага, че е имунизирана срещу екзогенни промени в консенсуса – също не е известен. Пазарът със сигурност ще накаже проекта чрез цената на Tezzies на вторичния пазар, след като бъдат пуснати; търсенето на токен, пуснат от боен проект с малко или нищо за показване, освен повишаването на рекорда, трябва да бъде доста ниско.

Успешната ICO разчита на уроци, научени от проекти като Tezos

По-добрата страна е, че пазарът досега е научил няколко урока от сагата Tezos. Общата тенденция на пазарите на ICO след Tezos показва, че проектите поставят по-разумни цели за своите усилия за набиране на средства. Това поставя началото на една успешна ICO да се приведе в по-голяма степен с интересите на своите донори, отколкото с целта за набиране на средства. Това вече е огромна промяна на парадигмата.

Тази промяна на парадигмата е очевидна не само в целите за набиране на средства на ICO, но и в техните технически документи и в техните пътни карти за развитие. Успешна ICO в наши дни казва на своята начинаеща общност кога очаква да постигне напредък в развитието на своята платформа или услуга. Въпреки че няма гаранции, че тези ICO ще успеят да наберат средствата, необходими за доставяне, или че ще постигнат целите си за развитие, дори ако наберат необходимите средства, те ясно заявяват как ще спазват обещанията си. Това показва как една успешна ICO в бъдеще ще се оценява повече от това как тя прилага уроци, извлечени от проекти като Tezos и по-малко от общата сума, която е събрала.

Примери за ICO, които прилагат този и други уроци

Revain, Publica и eSports са примери за ICO, които имат определени цели за всяко ниво на финансиране. Всеки от тези проекти също има определен график за изпълнение на декларираните си цели, след като техните ICO приключат. Това ще им позволи да приведат своите очаквания в съответствие с тези на техните донори и ще дадат на вторичните пазари по-точен сигнал, който може да намали спекулациите.

Чрез изготвяне на пътна карта, намаляване на целите за набиране на средства до част от това, което Tezos е събрал, и като са изрични относно основните им етапи в развитието, тези проекти създадоха нов шаблон за успешната ICO. Тези проекти открито казват на света, че трябва да се измерват, а също така предоставят параметрите, по които трябва да се измерват. Сега участниците имат повече яснота и могат да вземат по-добро решение за това какво да правят със своите средства.

Нека изберем един, за да бъдем по-конкретни …

За да покажем това, е полезно да изберете един от тези 3 проекта и да покажете как пътните карти за тяхното развитие са ясни, кратки и ефективни. Нека да разгледаме например Revain:

  • Този проект има 3 основни документа за потенциални участници: Бяла книга, обобщение на бизнеса и пътна карта за развитие с цели за набиране на средства.
  • Всеки документ може да се чете поотделно, но всички те се допълват.
  • Въпреки това, ако даден участник иска да се съсредоточи повече върху целите на този проект и сумите, които той цели да събере, те могат да отидат директно в пътната карта.
  • Пътната карта на Revain показва ясно как ще използва набраните средства в зависимост от това колко набира.
  • В тази пътна карта всеки читател ще намери по-подробен набор от цели за развитие във всеки етап от финансирането.

Успешно предефинирано ICO

Важно е да се изясни, че тези документи не гарантират, че даден проект наистина ще успее, след като ICO приключи. Те обаче помагат да се предефинира как трябва да изглежда една успешна ICO не само по отношение на способността си за набиране на средства, но и по отношение на целите, които си поставя след ICO. Впоследствие, ако ICO успее да се съобрази своевременно с пътната си карта, тя ще успее да укрепи общността на поддръжниците зад нея. За съжаление тези нови параметри не могат да гарантират успеха на бизнес плана на пазара, но поне ще дадат по-голям шанс на ICO и участниците в нея.

Previous Post
Bitcoin Cash Fork e o paradoxo de Newcomb
Next Post
Основните характеристики на онлайн казино софтуера