15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://harowo.com 300 0
theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

Всичко, което трябва да знаете за KYC

ico kyc

Новите крипто-инвеститори често са изложени на множество правни и крипто-жаргони, за които никога не са чували досега. Един термин, който се появява често, е този на KYC, който също е концепция, която придобива по-широк интерес в света на бизнеса като цяло. В дигиталната ера за бизнеса и физическите лица става все по-трудно да се предпазят от измамни акаунти и дейности. Всичко, което трябва да направите, е да разгледате множество предупреждения в сайтовете на социалните медии за фалшиви страници, които се създават за измами с фишинг, и докладите за хакове на кредитни карти. Фалшивите лични карти също са голям проблем, както и кражбата на самоличност.

За да се борят с това, традиционните предприятия, правителствата и регулаторните органи изискват от хората да се идентифицират лично с издаден от правителството документ за самоличност със снимка, да попълват и подписват формуляри. Банките, правителствата, регулаторите и други институции твърдят, че този KYC процес е за наша собствена защита, както и за тях, тъй като им позволява да прикачат идентификационен номер към финансова дейност по дадена сметка или транзакция.

И така, какво е KYC?

KYC означава „Познайте своя клиент“. То се отнася до процесите на проверка и предпазни мерки, които се прилагат от получателя на заявление за потвърждаване на самоличността на кандидата. С прости думи, това е един от основните инструменти, използвани от човек или компания, за да докаже дали другата страна е тази, за която се твърди, че е.

Защо е важен KYC?

Тези системи се прилагат не само за защита на клиентите от кражба на средства и данни, но и:

  • да защитят институциите от глоби и законови санкции, с които биха могли да се сблъскат, ако не се съобразят с необходимите процедури, очертани от местните власти, и
  • за предотвратяване на пране на пари, укриване на данъци и финансиране на тероризма – помислете за хората в списъците на санкциите.

Кои са някои реални примери за KYC практики?

Освен цитирания по-горе пример, други традиционни KYC подходи включват:

  • предварително уговорени въпроси и отговори между двете страни за бъдещи транзакции,
  • сложни потребителски имена и пароли, които са трудни за хакване и които трябва периодично да се променят,
  • справки и кредитни рейтинги. Това включва опити за удостоверяване на документи, поради което те често изискват оригиналният документ да бъде показан или копието на документа да бъде подпечатано или апостилирано от легитимен орган като полицията или висшия съд, и
  • сканиране на пръстови отпечатъци, в най-екстремните случаи.

Какво е отношението към KYC в крипто?

Светът на криптовалутата е създаден като свободна зона за регулиране. Децентрализираните, без разрешение, цифрови пари и устойчиви на цензура са концепции, които до голяма степен са несъвместими с политиките на KYC. Много блокчейн платформи предоставят на потребителите ненадеждна система, при която потребителите имат различна степен на анонимност, като всички транзакции и споразумения са едновременно проследими и сигурни. Аспектът „без доверие“ влиза в действие, благодарение на това, че всички транзакции и данни се съхраняват трайно и неизменно в блокчейна, който се разпределя в голям брой възли в мрежата. Blockchains обикновено имат протоколи, които изискват механизъм за консенсус в тяхната децентрализирана мрежа, за да променят всички данни, съхранявани в тях.

Това може да означава, че две от основните ценности на внедряването на блокчейн система адресират нуждата на крипто-общността от защита срещу цифрови измами и кражби, като същевременно им позволяват да запазят анонимност и поверителност, когато извършват своите транзакции и други дейности онлайн. Има ICO, които се опитват да намерят начин да въведат нашите самоличности във веригата и да установят по-сигурни протоколи за институциите, които да удостоверяват идентификационната информация и да провеждат KYC процеси, без да компрометират потребителските данни. Поглед към нашите ICO списъци ще разкрие няколко специализирани ICO за споделяне на данни / KYC. Те предлагат допълнителна полза от премахването на необходимостта от повторно изпращане на една и съща информация многократно до различни обекти.

Загрижеността на KYC относно самите ICO

Въпросът за KYC относно ICO или измама със символи е несъмнено по-големият проблем и вероятно е фактор, който обезсърчава основното приемане и инвестиции в ICO и криптовалути. През годините имаше различни измами с криптовалута. Някои измами успешно са спечелили с много милиони долари, събрани в техните фалшиви ICO, като инвеститорите нямат право на проследяване или възстановяване на откраднатите си средства. Това е една от причините, поради които много компании за кредитни карти в Америка са забранили закупуването и транзакциите на криптовалути чрез своите карти. Друг е страхът им да не бъдат наказани от Американската комисия за ценни книжа и борси (SEC) за подпомагане при продажбата на несъответстващи ICO и пране на пари чрез криптовалута.

Самата анонимност и децентрализация, която предлага блокчейнът, също улеснява измамниците да извършват престъпленията си, тъй като те преследват по-малко осведомените потребители в пространството. Трудно е да се проследят лицата, които стоят зад тези измами. Това въвежда нов проблем: към кои проверки на KYC могат да се върнат потенциалните инвеститори, за да идентифицират потенциални измами? За съжаление понастоящем няма потребителски метод за защита срещу глупаци, така че те ще трябва да направят собствена надлежна проверка. Някои методи са очертани към края на тази част.

Ако се интересувате от по-подробно описание на дейностите на SEC и опасенията срещу ICO, можете да намерите повече информация тук.

Кои методи възприемат ICO за целите на KYC?

От друга страна, самите ICO започнаха да прилагат свои собствени KYC механизми, за да се предпазят от приноса на лица, които биха могли да бъдат замесени в престъпна дейност. Независимо от това, индустрията няма стандарт, основно защото пространството е децентрализирано. Някои ICO изискват само вашия имейл, име и ETH адрес и ви вземат думата, когато поставите отметка в квадратчето „Не съм гражданин на САЩ“. Други изискват по-интензивни процедури за кандидатстване, които са по-съобразени с тези, използвани от банките и други финансови институции.

Кои фирми прилагат KYC процеси за ICO?

Както беше посочено по-рано, има редица текущи и завършени ICO, които планират да създадат платформи за споделяне на данни и KYC. Въпреки че има някои, които се фокусират върху общи данни и услуги за удостоверяване на KYC, има и няколко специфични за индустрията платформи, включително:

Изчиства

Clears е предстояща ICO, която има за цел да създаде платформа за стандартизирани процеси за проверка на KYC, както и лесно прехвърляемо споделяне на данни. Основните им пазари ще бъдат в криптовалутата, ICO и Fintech индустриите. Тези процеси ще бъдат автономни и ще включват удостоверяване на данни като проверки на финансовата история и потвърждение на самоличността, както и криминална история и запитвания за психично здраве. Всички транзактирани данни ще бъдат криптирани и ще изискват одобрението на страната, подала данните, когато клиент поиска разкриване.

KYC Spider

KYC Spider е платформа, специализирана в извършването на проверки на KYC от името на ICO и други базирани на блокчейн компании. Тези процеси изглежда следват обичайните проверки, описани по-горе, като основната разлика е, че данните се съхраняват на централно място, което ги прави достъпни за други клиенти в бъдеще, в очакване на одобрение от собственика на данните.

Те работят в съответствие със законите за поверителност на данните, установени от Швейцария, и всички данни се обработват и съхраняват там. Част от техния скрининг включва рейтинги за държави и лични рискове, както и друга подходяща информация. Те също така предоставят други подходящи услуги като софтуер за подпомагане на борбата с изпирането на пари. Съхранението на данни е централизирано, така че много от тези KYC решения имат онази единствена точка на отказ, която блокчейнът решава.

Направете тези фирми провеждане на верижни или извън верижни KYC процедури?

В повечето случаи ще трябва да се подават и съхраняват данни извън веригата. След като обаче данните бъдат получени, те се криптират. Някои решения на KYC предлагат да съхраняват идентификационни данни по веригата, така че те да не могат да бъдат подправяни или четени от злонамерени страни, въпреки че тези системи все още са в процес на разработка. Има многобройни проекти, които имат бели табели, описващи как могат да бъдат качени идентификатори в блокчейн, криптирани и декриптирани при поискване и когато е дадено разрешение. Криптираните данни се изпращат автономно до заявителя и след това техният възел обработва самите кодирани данни като индикация за автентичността на потребителя на платформата.

Какво се случва с тази база данни KYC, след като ICO приключи?

Въпреки това, докато данните на KYC са централизирани и се съхраняват в сървъри, контролирани от компаниите, които провеждат процеса, въпросът какво се случва с тези данни след приключване на ICO е спорен. Много ICO, които изискват участниците да спазват изискванията на KYC, обещават следното:

  • Някои ICO гарантират, че всички данни са защитени или чрез криптиране, или чрез общи средства за централизирано съхранение.
  • Те могат да предложат възможност за изтриване на потребителски данни при поискване. Дори криптирани данни, които не трябва да бъдат четливи за никого, трябва да бъдат изтрити от сървърите, за да предоставят на потребителите някакъв вид гаранция, че няма да бъдат злоупотребени след ICO. ICO може да води запис на външни твърди дискове, които не се поддържат в съответствие с техните собствени изисквания за съответствие в зависимост от юрисдикцията. Отново това води до доверие на потребителите, които стартират ICO, което е анатема за ентусиастите на криптовалутите.
  • Потребителите, които инвестират доверието си в ICO, за да запазят данните си в безопасност, вероятно ще трябва да се справят с отказ от отговорност или на уебсайта на ICO, или в неговия документ, заявявайки, че потребителските данни няма да бъдат споделяни или продавани на трети страни без изричното съгласие на потребителя.

Колко подходящ е KYC в свят, в който токени се търгуват на децентрализирани борси и вие губите представа кой ги има?

След като ICO приключи и купувачите влязат в борсите, за да продадат своите токени, първоначалните KYC процедури могат да загубят своята актуалност. KYC е подходящ както за ICO, така и за първоначалния купувач, тъй като те имат правни последици за двете страни. Това не означава, че неговата значимост се разпростира върху вторичния пазар, където потребителите могат да придобиват ICO токени чрез децентрализиран обмен, без да преминават през KYC процедури.

Например, когато ICO стартира в Европа, за да се избегнат опасенията за спазване на SEC, тя няма да приема покупки от САЩ или други ограничени държави. Въпреки това, тези потребители, които искат да влязат в ICO, но нямат право да участват поради тези ограничения, могат на теория да изчакат ICO да приключи и след това да придобият токена на децентрализирана борса. По същия начин всяко лице, което е в черния списък поради престъпна дейност, все още може да придобие жетоните при размяна и да заобиколи KYC. Това прави KYC функционално безполезен.

Previous Post
Jogo Pragmático
Next Post
Законно ли е залагането на биткойни?