15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://harowo.com 300 0
theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

Стабилните криптовалути като средство за размяна

Защо масовото приемане на крипто плащания се забавя? Сред многобройните предизвикателства най-голямата бариера пред широкото използване на криптовалути в ежедневните транзакции е тяхната висока волатилност. Кой търговец или доставчик на услуги би поел риска да компенсира цената и да спечели приходи в BTC, когато разходите им са в щатски долари?

В страната на криптовалутите високата волатилност е обикновено събитие. Когато движението на цените с 10% -20% е нормално в рамките на деня, е трудно да се създаде стабилна икономика. Във финансово отношение би било трудно да се живее в свят, където силно нестабилният актив е основната валута. Кой би се съгласил да плаща наем в BTC, когато заплатата им се изплаща в щатски долари? Кой би получил ипотека, деноминирана в BTC, когато заплатата им е в евро? Както е днес, все по-голям брой DApps разчитат на етер и мрежата на ethereum, където по-голямата нестабилност на цените може лесно да причини усложнения в системата. Можем да се съгласим, че е от съществено значение да имаме криптовалута със стабилна цена, за да поддържаме децентрализираната икономика на интелигентните договори. Така че има въпрос. Кой е най-добрият начин за изграждане на стабилна монета, която може да заобиколи дивото движение на крипто цените, пазарните спекулации и да създаде гръбнака на ценния интернет?

Освен многобройните опити за създаване на стабилна криптовалута, на хоризонта са няколко проекта, които имат за цел да децентрализират създаването на пари и дори да започнат да прилагат атрибути на кредитни пари в своите схеми. Има три + един основен модел, който може да бъде потенциален дизайн за стабилизиране на криптовалутата: фиат-обезпечената, крипто-обезпечената, необезпечената, плюс обезпечените с активи криптовалути.

Фиат-обезпечен

Един от най-лесните начини за създаване на стабилна монета е криптовалутата, обезпечена с фиат. В тази проста схема организацията просто депозира фиат в банкова сметка и издава фиксираната монета или жетон в съотношение едно към едно. Цифровият маркер има стойност, тъй като представлява иск за друг актив с определена стойност. Когато притежателят иска да преобразува стабилната монета обратно във фиат, тогава емитентът унищожава стабилната монета и прехвърля фиата обратно на собственика. Тази токенизация на банкови депозити има някои недостатъци, като тези токени изискват доверие в издаващата страна, че издателят действително притежава фиатното обезпечение и те са готови да почетат IOUs.

Tether е една от широко известните стабилни монети, поддържани от фиат, но като цяло всъщност не се счита за криптовалута, а за компания по няколко причини: Има собственици на тази организация, тя е регистрирана компания, собствениците на Tether имат пълен контрол върху паричното предлагане и те биха могли да отвлекат проекта, ако той е в полза.

Крипто-обезпечени

Вторият основен модел в списъка е обезпеченият с крипто стабилизатор Този модел няма части, свързани с fiat, всички възможни обезпечения са на блокчейн, като Bitcoin, Ethereum или други криптовалути. Тези обезпечения са заключени в интелигентен договор, така че не участва трета страна, структурата е по-децентрализирана. Освен това, ако системата е проектирана добре, тя може да бъде напълно децентрализирана, правейки крипто-обезпечените стабилни монети по-привлекателни за хората, отколкото криптовалутите, обезпечени с фиат.

От друга страна, недостатъкът на този модел е високата волатилност на обезпечението. Системата изисква значително по-голям размер на обезпечението, за да направи кредитирането / транзакцията устойчиво на куршуми. Като пример, ако човек / организация (да го наречем потребител) се нуждае от криптовалута на стойност 100 USD, тогава потребителят трябва да заключи ETH на стойност 150% -300% като обезпечение, за да премахне препятствията от нестабилността . Интелигентният договор, при който обезпечението е заключено, позволява на потребителите да имат достъп до него чрез връщане на стабилния дълг или може да бъде продаден от системата, ако обменният курс на обезпечението падне под определена точка.

Високото съотношение на обезпечението очевидно е проблем в системата, но тъй като екосистемата на криптовалутите става по-зряла, на хоризонта се появяват няколко решения. Обезпечените с активи токени могат да бъдат добра опция за обезпечение поради по-малко нестабилната си природа. Вече има голям напредък в тази област и прогнозите показват, че 10% от глобалния БВП ще се съхраняват в блокчейн до 2025 г. като токенизирани активи.

Без обезпечение

Третият модел са стабилните монети без обезпечение или така наречените акции на сеньораж. Както се казва в името му, този подход всъщност не се подкрепя от нищо друго освен от уверената вяра, че ще запази обещаната стойност. Схемата за непосилни стабилни монети е измислена от Робърт Самс през 2014 г., където нейният алгоритъм контролира предлагането на монетата, подобно на това, което централните банки правят с фиатни пари.

Като пример вземете стабилна монета без обезпечение, която е фиксирана на 1 щатски долара. При фиксирано предлагане, увеличаването на търсенето ще доведе до увеличаване на цената. Поради алгоритмична настройка, системата ще издава по-стабилна монета и ще я продава на пазара, което води до спад на цената до целевите 1 USD.

От друга страна, когато търсенето намалява, цената също пада под целевия 1USD. В повечето случаи системата не е в състояние да изкупи обратно достатъчно количество монети, поради което, за да намали циркулиращото предлагане, системата издава акции или / и облигации с номинална стойност 1USD, които се продават с отстъпка, за да направи това е по-привлекателно за потребителите. В този случай притежателите на облигации намаляват стабилните монети от пазара, намаляват предлагането и повишават цената.

Веднага щом цената се повиши над целевата стойност, системата ще благоприятства първо облигационерите и акционерите и ще ги изплаща (в хронологичен ред).

Когато се наблюдава отблизо системата за обезпечаване на стабилни монети, тя показва някои прилики с пирамидалната схема. Когато цената е под целевото ниво, единственият лечебен серум е обещанието за бъдещ растеж, който може да бъде поддържан от по-висока пазарна капитализация / търсене. Веднага след като непрекъснат растеж не може да се поддържа, стейблкоин и облигационерите може да са в сериозни проблеми. И ето защо: Тъй като цената на стабилния валута пада, системата издава още облигации, за да повиши цената. Колкото повече облигации издава системата, толкова по-дълга ще бъде опашката за облигации. Тъй като опашката на облигациите е по-дълга, толкова повече време е необходимо, за да бъдат платени (те се плащат по хронологичен ред, както беше споменато по-горе) и намалява вероятността всяка облигация да бъде платена. Тъй като рискът е по-висок, цената на облигациите трябва да бъде по-ниска, за да компенсира допълнителните рискове. Тъй като цената на облигациите пада, са необходими повече облигации, за да се съкрати предлагането на стабилни монети. Потребителите ще загубят вяра в стабилната валута, ще спрат да я използват и това допълнително ще намали цената и ще предизвика спирала на смъртта.

Въз основа на активи

Нека започнем с активи. Реалните активи са материални или нематериални икономически ресурси, които могат да бъдат превърнати в пари. Материалните активи могат да бъдат злато, недвижими имоти и т.н., докато нематериалните активи са облигации, акции или дори биткойн. Нематериалните активи се търгуват с потенциалната им бъдеща стойност, те могат да бъдат много по-ценни от материалните активи, следователно и по-нестабилни. Тъй като стабилността е основната цел на криптовалутите, обезпечени с активи, те са обвързани с осезаем актив. Това означава, че всеки токен струва точно толкова, колкото е договорената единица от физическия актив, с други думи цената на токена зависи от основите на търсенето и предлагането на базовия актив.

Криптовалутите, обезпечени с активи, се различават малко от последните три, тъй като липсват характеристиките на валута.

Обезпечените с активи токени са добър запас от стойност, отлично решение за инвеститорите да защитят портфолиото си през нестабилни периоди, а също така е възможно решение за защита на богатството от инфлация. Можете да закупите стоки на стойност 100 USD само за 5,56 USD през 1915 г. Това е стойността, която USD е загубил през последните сто години. Активи като златото в исторически план са били отличен хедж срещу инфлацията, тъй като цената му има тенденция да се повишава, когато цената на живота нараства. През последните 100 години инвеститорите са видели, че цените на златото се покачват и фондовият пазар потъва през годините с висока инфлация.

Криптовалутите, обезпечени с активи, могат да бъдат добри като средство за обмен, въпреки че това не е естествен подход. Парите са особен вид актив в икономиката, който хората използват, за да купуват стоки и услуги от други хора или фирми. Средството за размяна е нещо, което купувачите ще обменят с продавач, когато искат да закупят стоки или услуги от продавача. Въпреки че много неща могат да се използват като средство за размяна в една икономика, парите са най-често срещаната и полезна среда за размяна в нашето общество.

Разчетна единица в икономиката е номинална парична мерна единица или валута, използвана за представяне на реалната стойност на всяка икономическа единица; стоки, услуги, активи, пасиви, приходи, разходи. Въпреки че обезпечената с активи стабилна монета може да има по-ниска волатилност в сравнение с други криптовалути, тя все още не е добра като разчетна единица, което осигурява обща база за цените.

За Augmint

Моделът на Augmint се основава на метода за крипто-обезпечение. Системата е проектирана по начин, че нейната функционалност е децентрализирана и без доверие, тя е разнообразна и широката база от обезпечения правят системата използваема и уникалната платформа прави системата мащабируема.

Въпреки че мнозина не знаят, всички съвременни валути в обращение са вид кредитни пари. Най-важният аспект на кредитните пари е, че те се създават и унищожават непрекъснато в икономическия цикъл чрез взаимните действия на икономическите субекти. Augmint ще конструира цифрови токени по подобна логика, всеки насочен към фиатна валута. Той автоматично ще коригира предлагането в обращение на всеки жетон по начин, подобен на фиатните пари. Токените Augmint се издават само когато е издаден нов, обезпечен с обезпечение заем. Токените автоматично се унищожават (изгарят) при изплащане на заема. В случай на неизпълнение на кредита обезпечението отива в резервите за стабилност, управлявани от интелигентни договори. Augmint възнамерява да създаде цифрова двойка за всеки важен фиат, като по този начин първоначално EUR. Цифровата двойка за EUR е Augmint Crypto Euro (A-EUR). Механиците целят пазарния курс EUR / A-EUR през цялото време да бъде 1: 1.

Всичко се случва по автоматизиран, криптографски сигурен и децентрализиран начин.

Функционалност

Augmint се стреми да бъде световен токен за цифрово плащане. Смята се, че е жизнеспособна само със система, при която нито една група не е в състояние да поеме контрола и новите заинтересовани страни могат да се присъединят едновременно към кворума за вземане на решения. Augmint предлага структура, която осигурява отворено и демократично управление в дългосрочен план.

Проектът ще се поддържа от отворена общност от финансови и технологични експерти, финансирана от заинтересованите страни. Основните правила са изложени в Манифест на овес.

Едно от най-значимите предизвикателства е да направим системата Augmint гъвкава и постепенно надграждаща се и да я държим без доверие и децентрализирана едновременно. Augmint трябва да гарантира, че никой (дори основателите или разработчиците) не може да „отвлече“ и да поеме контрола върху системата чрез внедряване на компоненти без консенсус, поради което системата ще стане по-сигурна, недоверена и привлекателна за потребителите от стабилния модел на монети.

През 2009 г., когато биткойн мрежата възникна, започна финансова революция и с нейната блокчейн технология тя оказва влияние върху няколко индустрии. Огмин вярва, че с тази революция е възможно да се създаде по-добра финансова система, при която децентрализирана автономна организация контролира паричната система вместо правителство или централна банка. Фактът, че няма един орган или правителство, може да звучи като недостатък, но основателите на Augmint вярват, че децентрализираната, ненадеждна система е по-сигурна и по-добре функционираща, една единица не може да променя правилата или да се възползва от своята власт, а решенията са направени от всяко лице, което е акционер.

Стойностно предложение

Токените Augmint ще служат като нова среда за трансфер на стойност, съчетаваща предимствата на криптовалутите като:

 • ненадеждни операции
 • Откритост
 • Неизменност
 • Сигурност
 • разпределени дневници
 • работещи интелигентни договори
 • Псевдонимност
 • безразрешен достъп
 • децентрализация

с предимствата на фиатните валути като:

 • Разбираемост
 • стабилност на покупателната способност
 • Повсеместно разпространение
 • лекота на използване
 • изпълнение на парични функции на (разменна среда, разчетна единица, запас от стойност)

Въз основа на тези характеристики, предложението за стойност на жетоните Augmint има 3 основни предложения:

 1. Опростен и устойчив на цензура стабилен запас от стойност и средство за размяна за икономически субекти, които използват криптокойни
 2. Лесно достъпна ликвидност за притежателите на цифрови активи, които не искат да продават активите си.
 3. Стабилна разчетна единица за криптовалутни проекти, които се нуждаят от стабилна криптовалута.

Използваемост

Системата Augmint трябва да приема широка база от активи като обезпечение. Тази диверсификация ще бъде ключова за осигуряване на стабилност на системата. Новите форми на обезпечение ще бъдат непрекъснато добавяни в съответствие с пътната карта на Augmint, включително токенизирани активи от реалния свят, за да се поддържа ниска корелация между променливостта на типовете обезпечения. За да се достигне подходящото ниво на обезпечение диверсификацията на активите отнема известно време, но партньорствата са на път да се случат с няколко токенизирани доставчика на активи. Двата ни основни вида обезпечение ще бъдат криптовалута и токенизиран актив.

Криптовалута като обезпечение

Подобният на активите характер на съществуващите ЦК ги прави подходящо обезпечение на заема. Augmint планира да приеме CC като обезпечение само ако има значителна пазарна капитализация и висока ликвидност, като BTC и ETH.

Токенизирани активи като обезпечение

Очаква се процесът на „токенизация“ да се разшири и до „реални активи“: прогнозите показват, че 10% от глобалния БВП ще се съхранява на блокчейн до 2025 г. Ето защо смятаме, че след 5 години ще има поне 15-20 различни токенизирани активи, най-малко 5-10 бетона и признато приложение във всеки тип, например 10-15 токена, обвързани със златото.

От гледна точка на кредита токенизираните имоти / недвижими имоти, стоки (злато), акции и инвестиционни фондове изглеждат най-обещаващи, след като се използват на по-обща основа.

Фирми с добро кредитно състояние (първоначално AA или AAA) могат да кандидатстват за включване в белия списък на компанията Augmint. Фирмите, включени в списъка, имат достъп до интелигентния договор, който издава заповеди (токенирани записи на заповед). Това ще бъдат стандартни токени ERC-20. Тези символи ще бъдат приети като обезпечения по заема в системата Augmint. Управлението на кредитния риск ще бъде извършено от заинтересованите страни на Augmint. Те редовно ще гласуват за съотношенията на обезпечението на фирмените заповедни токени. Резултатът от гласуването ще бъде системен параметър.

Мащабируемост

Заключване

Понякога системата Augmint позволява на потребителите да заключват своите A-EUR за определен период от време в замяна на премия за заключване. Коригирането на тази премия служи като стимул за заключване на жетони, което от своя страна влияе върху условията за търсене / предлагане и обменната цена на A-EUR / EUR. Заключените A-EUR остават за сметка на потребителя, никой друг не може да го използва. По време на периода на заключване потребителят не може да прехвърля, продава или използва заключената сума. Въпреки че от парична (макро) гледна точка заключването е подобно на банков депозит, то по своята същност се различава от него. Собствеността на заключените токени не се променя, потребителят не може да ги загуби, заключването на времето автоматично освобождава токените без участие на трета страна. Заключването е само временна жертва на ликвидност.

Създайте различни двойки

Може да се каже, че единствената валута би улеснила търговията в световен мащаб, но има няколко икономически причини да има различни валути за различните държави. Страните вече няма да имат независими парични политики, контрол върху лихвените проценти, силата да стимулират икономическия растеж и т.н. Следователно пътната карта включва няколко цифрови двойки в дългосрочен план. Проектите за стартиране ще използват двойка A-EUR-EUR, но в дългосрочен план Augmint планира да създаде уникална платформа, където членовете на Съвета на Augmint Community (ACoB) могат лесно и безопасно да създадат всякакъв тип cc-fiat двойки, за да направят системата мащабируема и използваема за всеки.

Заключение

Екосистемата на криптовалутите отчаяно се нуждае от стабилна цифрова валута с предимствата на цифровите токени под формата на единица, която може да се използва в различните случаи на използване на блокчейн за плащания, планиране, интелигентни договори и задържане на стойност в относително стабилна цифрова форма.

Имайки предвид това, Augmint ще предложи независима, прозрачна, с отворен код цифрова автономна организация (DAO) и стабилни криптовалути като средство за обмен. От техническа гледна точка фокусът на Augmint е върху три ключови атрибута: децентрализация, голямо разнообразие от обезпечения с ниско съотношение на обезпечение и уникална платформа за създаване на мащабируема крипто-фиат двойка. За да се запознаете по-добре с проекта, моля, разгледайте нашия Бяла хартия и уебсайт. Моля, следвайте ни в социалните медии и ако имате някакъв въпрос, просто го застрелете Раздор.

Ако искате да научите повече за стабилни монети, вземете участие в Stableconf и използвайте ANCAP като купон за отстъпка.

Previous Post
Jogo Pragmático
Next Post
Законно ли е залагането на биткойни?